L’augment de casos de tinya vinculats a establiments com a perruqueries ha posat en alerta a dermatòlegs i a la població en general, per les lesions que provoca i el seu ràpid contagi. «Es tracta d’una infecció de la pell, el pèl o les ungles. És causada per fongs del gènere dermatofito», assegura el dermatòleg dels hospitals Ribera Povisa i Ribera Polusa, Javier Concheiro.
Segons apunta l’expert, l’afecció sol afectar el cuir cabellut o la barba. La tinya pot presentar-se amb una gran inflamació. No obstant això, també pot haver-hi supuración, dolor i fins a pèrdua del cabell que «a vegades definitiva, si no es realitza un tractament primerenc», assegura.
Coincideix amb ell la cap de Dermatologia del Hospital Universitari del Vinalopó, Irene Latour. Adverteix que els casos poden complicar-se en pacients inmunosuprimidos amb mala adherència al tractament. També aquells amb mascotes que no reben el tractament correcte i poden patir reinfeccions.
Respecte a com diagnosticar la tinya, la dermatòloga del Hospital Universitari de Torrejón, Marta Isabel Andreu, explica que s’aconsegueix mitjançant un cultiu o examen directe de les escates. A més, ha concretat que el fong responsable del brot actual a Espanya és Trichophyton tonsurans.
LA TALLADA DE CABELLS, EL GRAN FOCUS DE CONTAGI DE LA TINYA
«En els últims mesos s’ha observat un increment d’alguna de les formes menys comunes de tinya, com la que afecta el cuir cabellut. En alguns estudis es vincula amb el rasurat o degradat de pèl, que és una moda estesa en molts països, inclòs Espanya», explica Concheiro.
Tal com assenyala, se sospita que la causa de l’extensió de la tinya es deu a un problema de desinfecció. El problema radicaria en una desinfecció deficient dels utensilis utilitzats en perruqueries com a tisores, pintes o maquinetes elèctriques.
«Les perruqueries juguen un paper crucial en el control de la tinya. Estan sent el focus de contagi d’aquest brot, a causa de la moda de la tallada de cabells degradada o rasurada que requereix un tall freqüent amb maquineta», declara la doctora Latour.
«El tipus de tall no hauria d’influir en el contagi de la tinya sempre que el material estiga correctament esterilitzat o desinfectat». No obstant això, aclareix que «si s’utilitza la maquineta de pèl en un pacient amb tinya i seguidament es passa la mateixa a un altre client, el contagi és possible».
També es pot produir el contagi si hi ha un contacte directe amb un animal que té tinya. «Atès que el seu reservorio és el sòl, és possible que es produïsca el contagi en caminar descalç», declara.
Com prevenir el contagi de la tinya i tractar-la en cas d’infecció
Per a prevenir el contagi, el doctor Concheiro assegura que «cal intentar no compartir útils d’higiene». Així mateix, recomana acudir a centres d’estètica i perruqueries que asseguren una correcta desinfecció. En el cas de tenir mascotes, se’ls ha de revisar bé i amb freqüència. També és aconsellable llavar-se les mans després d’acariciar a altres animals. D’altra banda, si s’assisteix a vestuaris i piscines és aconsellable usar xancletes.
Pel que fa al tractament, els més habituals són els tòpics i orals. Depenent dels casos aquests es prolongaran setmanes o fins i tot mesos. Concheiro adverteix que «cal completar el tractament correctament» per a evitar possibles seqüeles com l’alopècia.
Quan la infecció és en pell no pilosa, una crema antifúngica durant 2 setmanes pot ser suficient. No obstant això, per a la tinya que afecta el cuir cabellut o ungles, el tractament més eficaç és un antifúngic oral.