Alerta taronja en sis comarques valencianes per temperatures de fins a 40 graus

La Ribera Alta, La Costera, La Vall d'Albaida, El Comtat, La Safor i La Marina Alta són les zones en les quals les temperatures seran més altes segons la conselleria de Sanitat.

calor

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani CEAM, ha activat per a aquest dijous el nivell alt o taronja (temperatures que podrien superar els 39°) en algunes zones de les comarques de la Ribera Alta, La Costera, La Vall d’Albaida, El Comtat, La Safor i La Marina Alta.

L’alerta s’activa per al 19 de juliol en les zones climatològiques 17, 18 i 20. Els municipis que corresponen a la zona climatològica 17 són els següents: Alcàntera de Xúquer, Alcúdia de Crespins, Antella, Barxeta, Bellús, Beneixida, Canals, Càrcer, Cerdà, Cotes, Estubeny, Gavarda, el Genovés, L’Enova, La Granja de la Costera, La Pobla Llarga, Lloc Nou del Fenollet, La Llosa de Ranes, Manuel, Novetlè, Rafelguaraf, Rotgla i Corberà, Sellent, Senyera, Torrella, Vallés, Vilanova de Castelló i Xàtiva.

La zona climatològica 18 està compresa pels municipis d’Atzeneta d’Albaida, Agullent, Aielo de Malferit, Aielo de Rugart, Albaida, Alcosser de Planes, Alfarrasí, Almudaina, L’Alqueria d´Asnar, Bèlgida, Beniarrés, Beniatjar, Benicolet, Benigànim, Benillup, Benimarfull, Benissoda, Benissuera, **Bufalí, Carrícola, Castelló de Rugat, Concentaina, El Palomar, Gaianes, Guadassèquies, l’Orxa, La Pobla del Duc, Llutxent, Moixent, Montaverner, Montesa, Montitxelvo, Muro d’Alcoi, Olleria, Ontinyent, Otos, Pinet, Planes, Quatretonda, Ràfol de Salem, Salem, Sempere, Terrateig i Vallada

Així mateix, la zona climatològica 20 comprèn els municipis d’Almoines, L’Alqueria de la Comtessa, Barx, Bellreguard, Beniarjó, Benifairó de la Valldigna, Benirredrà, Daimús, Dénia, El Verger, Els Poblets, Favara, Gandia, La Font d´en Carròs, Miramar, Oliva, Palmera, Piles, Potries, Rafelcofer, Real de Gandia, Simat de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Xàbia, Xeraco i Xeresa.

En concret, els municipis compresos de les zones climatològiques estan detallats en l’enllaç següent: consultar ací

La previsió per al divendres és que es mantinguen les temperatures en aquestes zones. D’aquesta manera, en produir-se aquest augment de temperatures, s’han activat les mesures per a transmetre les recomanacions de cara a previndre els efectes de la calor en la salut, en els col·lectius més vulnerables, especialment persones majors, malalts crònics, persones socialment aïllades, persones que treballen en ambients exposats a la calor i xiquets.

Sanitat posa a la disposició del ciutadà en la seua pàgina web consultar ací tota la informació i consells d’actuació davant una possible onada de calor, i recorda el telèfon d’emergències (112) davant sospita de risc per a la salut.

Consells d’actuació enfront d’una onada de calor

Des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es recomana especial cura amb el sol entre les 12 hores i les 16 hores, així com l’ús freqüent de cremes protectores adequades.

D’altra banda, es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia i no realitzar exercici físic intens, també es recomana utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.

En la llar s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol i procurar situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s’insta a la població a beure bastant aigua i amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l’excés d’alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars copiosos i calents i decantar-se per plats freds fruites i verdures fresques.