En les últimes setmanes, l’Ajuntament d’Albal, s’ha vist obligat a destinar, més de sis mil euros, en la retirada d’almenys 30 tones de residus i deixalles, que, de manera il·legal, s’han abocat en els polígons industrials del terme municipal.

El regidor de serveis urbans, Valero Eustaquio, confirma que «en la pròxima licitació del servei de neteja i de fem, hem augmentat considerablementela acció sobre els polígons, per la qual cosa la neteja es veurà reforçada d’una forma notable», a més, Eustaquio, apuntava que «des de l’administració local hem apostat molt forta per dinamitzar el teixit empresarial del nostre municipi i per a això és necessari que els nostres polígons siguen competitius, a tots els nivells».

SITUACIÓ PREOCUPANT 

Una situació a la qual s’ha arribat a causa de repetides actuacions incíviques, tant d’empreses, com de ciutadans, que han decidit utilitzar els polígons d’Albal com a abocadors: es tracta d’una situació que preocupa molt al govern local, que ha decidit prendre cartes en l’assumpte mitjançant una sèrie de mesures que pretenen posar fi a aquests abocaments.

Uns abocaments il·legals que poden tenir conseqüències greus, i fins i tot algunes d’elles irreversibles, com les ambientals, ja que uns certs residus poden ser contaminants i afectar el sòl, a l’aigua, a l’aire i a la fauna i flora del municipi.

Els residus, en funció de la seua naturalesa, poden infiltrar-se en el sòl, contaminant-lo amb substàncies tòxiques que poden afectar la flora i fauna local. Un altre dels possibles perjudicis, és que poden arribar a les aigües subterrànies o superficials, afectant rius, llacs i aqüífers, perjudicant els ecosistemes aquàtics i a les comunitats que depenen d’aquestes fonts d’aigua.

Unes conseqüències negatives, que a més d’ambientals, també poden ser socials, econòmiques i legals. A nivell social, una falta de control sobre els abocaments il·legals pot provocar una degradació del paisatge, augmenta considerablement el risc d’Incendis i explosions, la qual cosa, al seu torn, podria acabar provocant un impacte en la Salut Pública, causant, entre altres, malalties respiratòries o dèrmiques, a les comunitats pròximes.

SITUACIÓ ECONÓMICA

A nivell econòmic, l’eliminació i tractament dels residus il·legals, té alts costos per a les administracions públiques i a més pot devaluar les propietats i descoratjar inversions i desenvolupament industrial en la zona.

Des de la regidoria de serveis urbans i serveis municipals, creuen que «la simple acció de retirada dels residus no elimina el problema, ja que en poques dates tornen a realitzar-se», i sabent que es ve actuant des de fa anys, amb «un resultat infructuós», el govern d’Albal ha decidit escometre diverses accions.

Entre les novetats per a reforçar la seguretat i evitar els abocaments, estan, la substitució i l’augment de les càmeres de vigilància actuals, per unes noves amb capacitat lectora de matrícules, una major vigilància policial 24 hores i un augment considerable de les sancions per incompliment de les actuals ordenances municipals.

El govern local, creu que és fonamental implementar i fer complir regulacions estrictes per a gestionar adequadament els residus i protegir tant l’entorn com la comunitat local i el teixit empresarial, enfront de la falta de civisme i d’empatia d’uns pocs.