L’Ajuntament d’Albal inicia esta mateixa setmana les obres de recuperació i millora de l’el seu centre històric. L’actuació és una de les majors que es realitza en el municipi en els últims anys en el seu barri antic i que intervindrà en la posada en valor de tot l’entorn de la Torre vigía d’Albal, l’únic BIC de la localitat.

L’actuació revaloritzarà tota la zona, “ja que un poble que no posa en valor el seu passat no pot mirar al futur”, ha explicat l’alcalde d’Albal, Ramón Marí. Esta mateixa setmana està previst que s’inicien les obres als carrers Juan Esteve i La Torre. En esta primera fase del projecte es reformaran i rehabilitaran un total de 1.156 metres quadrats corresponents a la plaça del Santíssim, més aproximadament 2.000 metres quadrats dels carrers confrontants. Mentrestant, en la segona fase es recuperarà tota la plaça de la Torre i el seu entorn.

La inversió total supera els 650.000 euros amb una primera fase en la qual s’inverteixen 350.000 euros i una segona de 150.000 euros, al que cal afegir la rehabilitació del carrer Llarg amb un pressupost que costeja l’empresa d’aigües Aqualia per 150.000 euros. Compta amb ajudes de la Diputació de València per a la remodelació de l’entorn de la Torre.

Façana exterior de la Torre vigía d’Albal.

Així seran les obres de rehabilitació

La reforma i la rehabilitació de les places consistirà en la creació de zones de descans amb la col·locació de bancs i arbrat i ampliant la vorera, així com la renovació la xarxa d’aigua potable i actuacions puntuals de reparació, millora del sistema de sanejament, millora i ampliació de l’enllumenat i de les instal·lacions elèctriques, i finalment un reasfaltado, elevant a la mateixa cota vorera i calçada. També es canviarà tota l’actual il·luminació de la Torre per a millorar l’actual imatge del monument, ja que és una de les poques torres vigía que queden a la comarca de l’època àrab.

L’objectiu és el de semipeatonalizar tots aquests carrers per a poder dotar d’un major espai al vianant i millorar la qualitat urbana, pel fet que les voreres actuals són molt estretes i els vehicles aparcats dificulten l’accessibilitat dels veïns.

Respecte a la Torre vigía “l’Ajuntament d’Albal té com a objectiu la posada en valor d’este monument amb esta intervenció, que ha d’orientar-se en tot cas a recuperar, en la mesura que siga possible, l’estat original del bé, ajustant-se en tots els seus punts a les normatives internacionals i principis bàsics de la restauració”, i és per això que est serà el següent pas “s’obrirà la possibilitat de ser visitada i ser convertida en un espai museístic de qualitat, entrant en les rutes i guies de turisme comarcal pel seu indiscutible valor i interès històric i cultural, tal com ja va ocórrer després de la restauració de l’Ermita de Santa Anna del mateix municipi”, ha explicat l’alcalde.