Así es el sistema de control de aforos que desvela el comportamiento de los clientes
Alberto Martín Mazaira, CEO de Devs On trees.

El sistema de control d’aforaments s’ha convertit en una eina fonamental. No obstant això, no tots els xicotets comerços poden permetre’s en plena crisi econòmica adquirir un equip. Aquest és un exemple que, a vegades, no és necessari crear una tecnologia innovadora, sinó adaptar-la a les necessitats del segment del mercat. És el que ens ensenya Alberto Mazaira, CEO de Devs On trees.

Alberto és el nou fitxatge de Lanzadera, l’acceleradora de Juan Roig, però abans d’arribar a València va donar moltes voltes pel món. Va estudiar Industrials i Informàtica, però no li agradava la docència en la universitat i es va llançar a treballar. Va començar en la bossa espanyola. Tan sols anava a passar un hivern a Alemanya per a fer surf de neu, però es va quedar cinc anys.

A Munic va treballar amb BMW i com a programador en Ciber Bank, el primer banc d’Europa que oferia nous productes financers com el Bitcoin. Ací, va poder desenvolupar-se professionalment fins a comptar amb el seu propi equip dedicat a les interaccions bancàries de les criptomonedas. Malgrat estar en el millor moment de la seua carrera, trobava a faltar les seues arrels. Així, va tornar a Espanya decidit a muntar la seua pròpia empresa.

A Espanya, va reunir el seu equip per a crear una consultoria. Va desenvolupar algorismes de trading automàtics per a bitcoins, però amb el confinament tot es va detenir. Va ser llavors quan va decidir centrar els seus esforços a ajudar la societat. En un voluntariat va treballar per a trobar solucione àgils a l’escassetat de material sanitari. Per exemple, respiradors que s’imprimien en 3D.

Alberto es va adonar que les solucions començaven a enfocar-se per als Estats Units i va pensar «A la meua Estats Units no m’importa. Jo vull ajudar nivell local». Amb les idees clares, Alberto va desenvolupar un sistema de control d’aforaments eficaç i econòmic basat en la sensórica. El que no s’esperava és que, com a grans descobriments de la història, el sistema ha acabat per servir per a molts altres funcions.

Com funciona el sistema de control d’aforaments?

El projecte es basa en una plataforma d’analítiques. Compres un dispositiu com si fóra un IPAD, molt senzill. Volíem evitar ona instal·lació professional i que els comerciants no saberen instal·lar-ho.  És uy intuïtiu. T’arriba i ho pegues en la paret. Emet un con laser que mesura la profunditat. Ho dividim en dues regions d’interès i mesura com canvia la profunditat cunado passa un cos. Quan detecta un cos, li segueix en l’àrea de control. Així es pot saber si entra o ix. Quan detecta que entra o ix s’afig a la plataforma de big data del núvol. Així, no solament es controla l’aforament, sinó que et dóna estadístiques i anàlisis per hores. Ara hi ha semàfors per a qui no vulga una Tablet.

En què es diferencia de la resta?

La diferència assabente est i altres semàfors és que no usa cambres. Entra molt millor amb el sistema de regulació de privacitat de dades ja que en un lloc privat no pots arreplegar imatges si no estàs autoritzat. El nostre no perquè com va amb sensórica. A Alemanya, per exemple, això s’ho prenen molt de debò i no volen usar les cambres.

Els que usen cambres val més de mil euros, nosaltres estem en 200 euros. La idea és, no fer una tecnologia que no existira, sinó fer-ho per a un segment que fins ara no l’estava utilitzant.

A més, aconsegueix eliminar les fallades que hi havia fins ara de la sensórica. Abans, estava basada en infrarojos que donaven problemes perquè no detecten la profunditat.

Per a quin més es pot utilitzar aquesta eina?

No solament serveix per a comptar les persones i limitar l’aforament, sinó també per a les reserves i per a conèixer millor el comportament dels clients de les botigues.

Les aplicacions dels gimnasos o les sales de reunions d’empreses mostren el número de les reserves, no l’aforament real. És una missió impossible reservar sales de reunions en el mateix dia. Sempre estan enxampades però després si passes per ací veus que estan buides perquè la gent la reserva per si de cas i no van. Llavors si ningú entra als 5 minuts, s’allibera la reserva. També si es van abans. Així pots optimitzar un 30% l’ús de les teues instal·lacions.

També mapea per hora si els clients compren o no, si hi havia algú a la porta, si l’aparador estava millor, en quina hora hi ha més tafaners o interessats…

El punt de mira és Espanya o també teniu en ment obrir-vos a altres països?

La majoria es fan a la Xina, però nosaltres volíem tira runa mà a crear negoci ací. Tant el dispositiu com el muntatge i la fabricació són d’Espanya. És made in Spain 100%.

Després ens vam donar un bofetón de realitat. El comerç xicotet aquesta molt molt fotut. En les llibreries o farmàcies els sembla una idea fantàstica, però diuen que qualsevol despesa que puguen evitar-se millor perquè aquesta el comerç completament afonat. No vam saber preveure i per això el comence inicial està ple mes a poc a poc del que volíem. Per això estem tirant-li un ull de la primera internalització a Alemanya.

Com us està ajudant Lanzadera amb el vostre projecte?

Que ens supliren les manques. Som tècnics. No tenim formació en la part de venda. Per als aforaments hi havia solucions molt bones amb intel·ligència artificial pitjor molt cares i les barates molt dolentes. Els comerços com les farmàcies necessiten una solució eficaç i assequible. El programari i el maquinari que és el semàfor. Mai hem creat un maquinari. Hi ha moltes coses de les quals no tenim molta idea. Mentre estàvem acabant de gestionar, ens van contactar.

Van entrar en la fase intermèdia, Traction. Tenen accés a finançament, però no l’hem agafada perquè preferisc pagar-ho jo de la meua butxaca. Nosaltres som novençans en vendes. Tenim una directora de projecte boníssima que la seua especialitat són les vendes B2B i el márquetin. És un dels pilars del valor afegit que ens estan donant. No ho fan per tu, però si que et guien. També formacions genèriques de moltíssimes coses. Ens han ensenyat el model de negoci de Mercadona. A més, em va sorprendre per a bé l’ambient emprenedor. Ací han portat a gent que treballa molt.

Podrem trobar-ho ja en algun lloc?

Tenim cinc o sis clients que ens compren els prototips. Ara estem instal·lant les versions grans. Un centre comercial a Galícia i un pilot que provarem en uns hotels. Estem en els passos inicials.