Advierten que la Comunitat sufrirá cada vez más episodios meteorológicos extremos
Una mujer cruza el paseo marítimo de Valencia cubierto en parte por la arena que arrastra el fuerte viento. / MANUEL BRUQUE (EFE)

El Mediterrani és un escenari que evidencia l’impacte del canvi climàtic. A causa d’això, la Comunitat Valenciana “patirà episodis extrems cada vegada més recurrents com a onades de calor, precipitacions d’alta intensitat i períodes llargs de sequera”. Així ho assenyalaven aquest dimarts investigadors de la fundació Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).

La consellera d’Emergència Climàtica, Mireia Mollà, inaugurava ahir la jornada ‘Canvi Climàtic i Salut’. L’acte va comptar amb les ponències dels coordinadors de l’àrea de Meteorologia i Contaminació Atmosfèrica del Centre: Enrique Mantilla i Samira Khodayar. Tots dos van coincidir a assenyalar el Mediterrani com a epicentre del canvi climàtic.

Els investigadors van reconèixer elements de risc a escala local. Entre ells van destacar les variacions estacionals de les precipitacions, més intenses en els mesos de setembre i novembre; o la pèrdua de confort climàtic. Khodayar va incidir en “l’increment de la temperatura del mar Mediterrani. Una pujada de 1,1 °C en les dues últimes dècades que triplica la registrada de mitjana en els oceans”.

En la seua intervenció, la consellera va considerar important assumir que “la Comunitat Valenciana és una zona en la qual es viuran els efectes del canvi climàtic de forma més intensa”. Per això va assenyalar la necessitat de “actuar com més prompte millor de forma valenta a nivell local i territorial”. “La millor manera d’obtenir una xarxa àmplia de compromisos socials i institucionals és parlar clarament de com afecta aquest fenomen a la salut”, va subratllar.

“Podríem ser els primers refugiats climàtics d’Europa”, va assegurar Mollà. Aquesta va llançar un missatge de responsabilitat col·lectiva. Així mateix, va incidir en la necessitat d’interpel·lar a la ciutadania per a mitigar i revertir els efectes del canvi climàtic.