L’Ajuntament ha activat el Protocol municipal de comunicació i coordinació en cas d’onada de calor a la ciutat de València 2019, que va ser aprovat a principis d’este mes. Davant la previsió que es produïsca un increment important de les temperatures en els pròxims dies, des del Servei de Sanitat i Salut s’insta a la ciutadania a adoptar mesures de prevenció per a reduir les possibles afeccions a la salut.

Des del Servei de Sanitat s’ha dissenyat el procediment de coordinació amb els diferents serveis i seccions municipals implicats, «amb l’objectiu de millorar la informació i atenció a la ciutadania, així com donar més efectivitat a les actuacions de la campanya», en paraules de l’alcalde de València, Joan Ribó.

De fet, segons ha explicat Ribó, «la finalitat última és prevenir els riscos greus que comporta una exposició prolongada a la calor; les administracions –ha afegit- tenim la responsabilitat de prevenir els riscos greus i posar els mitjans adequats per a pal·liar-los». Tal com s’assenyala en el text, «les altes temperatures poden provocar situacions complicades, especialment el denominat colp de calor, que pot arribar fins i tot a provocar la mort o seqüeles importants si no és tractat de forma immediata».

TRES NIVELLS DE RISC

Es distingeixen tres nivells de risc, per damunt del nivell verd que reflecteix una situació de normalitat, groc (risc moderat), taronja (risc alt) i roig (risc extrem).

S’estima que hi ha un nivell moderat de risc amb un perfil baix d’intervenció (nivell groc) quan la temperatura prevista per al dia en curs i l’endemà és igual o superior a 35° i inferior a 39°. Es considera que el nivell de risc és alt (taronja) quan la temperatura màxima prevista per al dia en curs i l’endemà és igual o superior a 39° i menor de 41°. I s’assenyala com a nivell de risc extrem (roig) quan la temperatura màxima prevista per al dia en curs i l’endemà és igual o superior a 41°.

COM RECONÈIXER UN COLP DE CALOR

Alguns símptomes que poden ajudar a reconéixer un colp de calor són, entre altres, una temperatura corporal elevada (39,5 °C a la boca), tindre la pell enrogida, calenta i seca (sense suor), un pols accelerat i més fort del normal, mal de cap, nàusees, mareig, somnolència i set intensa, i sentir confusió, convulsions o pèrdua de consciència.

Els grups poblacionals més vulnerables són la població infantil, les persones majors, les dones embarassades, les persones amb malalties cròniques de base i persones en risc o situació d’exclusió social. Per això, des dels servicis de Sanitat i Salut s’impartixen, al llarg de tot l’any, tallers de prevenció amb la població escolar i amb les persones majors.