semana santa

El Divendres Sant és el gran dia de la Setmana Santa Marinera, un dels dies que es viuen amb més fervor i passió en els Poblats Marítims.

Durant tot el dia, amb el sol parèntesi de tot just tres hores, els carrers del Grau, Canyamelar i Cabanyal vibren i s’emocionen.

Tot comença quan el sol despunta els seus primers raigs, a les 7.30 aproximadament en la c/ José Benlliure, 250, seu social de la Germandat del Santíssim Crist del Salvador i de l’Empar on té lloc l ´Encontre dels Cristos del Salvador i del Salvador i de l’Empa. Després, per separat, visitaran la riba de la platja per a rendir memòria als mariners morts en la mar com a conseqüència de la seua noble professió.

Unes corones de llorer solcaran el mar, salvant l’onatge; i els resos ressonaran en el silenci d’una escena on només el murmuri de les ones es mesclarà amb les oracions. Un acte que cada any convoca a major quantitat de fidels, que acompanyen a les seues advocacions o, simplement, volen ser testimonis d’un dels tràngols més emotius de la Setmana.

Al matí la celebració del Viacrucis en les quatre feligresíes és un altre dels actes parroquials més celebrats, que s’inicia al voltant de les 10 h i transcorre fins al migdia. En alguna de les 14 Estacions del Viacrucis és tradició representar en viu escenes de la Passió i Mort de Crist, com el pas de la Verónica , o en l’estació del encontre, que és on té lloc l ´encontre de la Verge amb el seu Fill altre dels moments més emotius de la jornada.

Finalitzat el Viacrucis, les corporacions o confraries de Granaders del Canyamelar realitzen l’acte del Cobriment del Rostre, un gest que simbolitza el dol per la Mort de Jesucrist.

La Processó del Sant Enterrament , l’acte col·lectiu de la jornada que compta amb la participació de totes les germandats, corporacions, agrupacions i confraries recorrerà ben entrada la vesprada els carrers dels Poblats Marítims de la ciutat de València, en un festeig que té prop de 6 hores de duració.

Es el gran Acte de la Setmana Santa Marinera de València. Tota la seua riquesa, tot el contingut del seu patrimoni ix al carrer per a realitzar un llarg i emotiu recorregut.Les germandats, confraries i corporacions llueixen i senten com mai l’acte que marca els sentiments més profunds dels qui participen en ell. Els trons-anda, les Imatges, els estendards, les banderes i ensenyes, les bandes de música… els sayons, els pretorians, els longinos, els vestes, els granaders… tots en Solemne formació compleixen un itinerari que presencien milers de personas.

El recorregut s’inicia a l’Església de Nostra Senyora dels Àngels, sobre les 18.30 i finalitza en la de Nostra Senyora del Rosari sobre les 22 hores , després de passar per les portes dels temples de Crist Redentor-Sant Rafael i Santa María del Mar.

La música sona lenta, els tambors marquen el pas dels penitents…l’ambient que es percep és únic. Tot és emotivitat. Sentiment. Els sayons, pretorians i longinos marquen un pas triomfant, en tot cas; els vestes refugien els seus rostres a l’interior dels seus capirots i en aqueixa intimitat tan profunda, afloren els seus sentiments sense cap escletxa; i els granaders…amb el rostre cobert en senyal de dol més rigorós, segueixen amb els seus passos elegants i distingits l’emoció de les seues Doloroses, que ploren la Mort del Fill en la Creu.

Milers de persones, arremolinades en les voreres de l’itinerari, són testimonis de tan impressionant festeig, on els pepitos, les coques de panses i anous i tot tipus de viandes pròpies dels dies de vigília, no poden faltar i estan disposades en els baixos de les cases, que es mantenen oberts, perquè les famílies puga gaudir de la processó.

Finalitzada la Processó General del Sant Enterrament,sobre la 1.30 de la matinada, la Germandat del Sant Sepulcre efectua el Trasllat del Santísim Crist Jacent al Mercat del Cabanyal, on quedarà exposat per a la seua veneració fins a la vesprada del Dissabte Sant.