43 persones van perdre la vida i 47 van resultar ferides en l’accident de metro més greu de la història d’Espanya que va ocórrer el 3 de juliol de 2006 en la Línia 1 de Metrovalencia, en la corba que realitza el tram entre Plaza d’Espanya i Jesús.

Després de 14 anys a l’espera de justícia i tres arxivaments de la causa aquest dilluns estava previst que s’iniciara el judici en l’Audiència de València. Un judici que finalment no se celebrarà ja que les parts han arribat a un acord.

En total hi havia vuit acusats, quatre exdirectivos de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) han admès la seua responsabilitat en els fets i han assumit una condemna de 22 mesos de presó, mentre que als altres quatre se’ls retirarà l’acusació.

Aquests són, en termes generals, l’acord al qual han arribat la Fiscalia, l’Associació de Víctimes del Metre 3 de Juliol (AVM3J) i les defenses dels acusats, i que haurà de ser ratificat per les parts el mateix dilluns en el començament de la vista.

Concretament els que asumiran la condemna són el que fóra director d’Operacions, Manuel Sansano; l’exresponsable d’Auditoria per a la Seguretat i Circulació, Juan José Gimeno; l’ex director adjunt d’Explotació, Vicente Contreras; i l’ex director tècnic, Francisco García. Tots ells han acceptat una pena de 22 mesos de presó.

D’aquesta forma, es retira l’acusació a Marisa Gracia; l’excap de Tallers de València Sud, Luis Miguel Domingo Alepuz; l’excap de la Línia 1, Sebastián Argente; i l’exresponsable d’estudis i projectes, Francisco Orts.

Per a les víctimes amb aquest acord es fa justícia

Rosa Garrote, presidenta de l’Associació de Víctimes del Metre 3 de Juliol (AVM3J), s’ha mostrat «contenta» amb l’acord aconseguit, ja que considera que amb ell s’admet que la responsabilitat en l’accident no va ser del conductor del comboi. Segons declaracions a Europa Press: «Em quede amb què la direcció de l’empresa ha reconegut que ho ha fet malament». «Al final es fa justícia i l’empresa reconeix que la culpa no va ser del conductor, sinó de les persones que decideixen».