Abucheos a Sánchez y aplausos al Rey en la Conferencia de Presidentes
Foto de familia de la XXIV Conferencia de Presidentes en Salamanca. / EFE

La Conferència de Presidents ha arrancat a primera hora del matí a Salamanca baix esbroncs i aplaudiments. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha sigut rebut davant crits de “Viva Espanya Unida”. Per contra, Felip VI ha rebut els aplaudiments d’un centenar de persones que esperaven en la Plaça Major

Tant el Rei com el líder de l’Executiu han arribat al voltant de les 9.30 hores. El primer a fer-ho ha sigut Sánchez a qui a més d’esbroncar han insultat i titllat de “traïdor”.

Cinc minuts després ha sigut Felip VI el que ha accedit a la Plaça Major amb cotxe oficial. En baixar d’ell, el públic han iniciat una ovació on s’ha escoltat en més d’una ocasió “Viva el Rei”. Davant els crits, el monarca s’ha girat a saludar als assistents reunits després de les tanques.

Amb l’arribada d’aquests s’ha procedit a realitzar la tradicional “foto de família” dels presidents autonòmics entre els quals es trobava el cap del ConsellXimo Puig.

LA CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS, EL MÀXIM NIVELL POLÍTIC

Després de la fotografia, les autoritats s’han traslladat en cotxes i un minibús al Convent de Sant Esteban. A la seua arribada, han sigut rebuts pel prior de la congregació per a donar pas a la celebració de la Conferència de Presidents.

Aquesta trobada és l’òrgan de màxim nivell polític de cooperació multilateral entre l’Estat i les 17 comunitats autònomes i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Des de la seua creació en 2004, la Conferència s’ha reunit de forma presencial set vegades. A més, durant la pandèmia hi ha hagut 17 reunions telemàtiques d’aquesta.

SÁNCHEZ ANUNCIA L’ARRIBADA DE 3,4 MILIONS DE DOSIS DE PFIZER

El coronavirus ha sigut el tema d’arrencada de la Conferència. El primer gran anunci de la cita no ha tardat a arribar: Espanya rebrà més de tres milions de dosis el mes d’agost.

Així ho ha avançat Pedro Sánchez durant el seu discurs inaugural de la cita. “Hui trasllat als presidents autonòmics una bona notícia. Espanya rebrà 3,4 milions de dosis addicionals de Pfizer en les pròximes setmanes. Passarem de 13,1 a 16,5M a l’agost, anticipant el nostre objectiu: immunitzar al 70% de la població abans de la fi de l’estiu“.

El líder socialista ha elogiat l’existència de la vacuna i ha assenyalat que el 56% dels espanyols ja estan protegits amb la pauta completa. “És una molt bona notícia. El que demostra és el compromís de totes les institucions, del Govern d’Espanya i les Comunitats Autònomes, per accelerar aquesta estratègia de vacunació que està sent un rotund èxit”.