Segons els resultats del Baròmetre, el 95% dels servicis municipals supera l’examen ciutadà. Els millor valorats són les biblioteques i museus municipals, els mercats municipals i les festes populars. Així es reflecteix en l’enquesta municipal que ha presentat este matí el regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana. Únicament suspenen els aparcaments públics, encara que la seua puntuació ha millorat respecte al baròmetre anterior, ha destacat Galiana, qui ha avançat que «s’ha acordat destinar huit solars per a aparcaments provisionals en els barris; i així mateix, han començat les obres de l’aparcament de la plaça de Bruges; el que farà que millore este servici». L’edil també s’ha detingut en la valoració de les gestió de festes: «malgrat les crítiques de PP i Ciutadans, la ciutadania ho col·loca com el tercer servici millor valorat».
En general, la percepció de millora de la ciutadania ha pujat més d’un punt i mig respecte al Baròmetre de desembre. En la Generalitat, la confiança és de quasi dos punts més: un 33,8% considera que la situació ha millorat. I només un 13,6% destaca una millora en l’àmbit de l’Estat. Carlos Galiana ha destacat també que la percepció que la situació va a millorar en el conjunt d’Espanya ha baixat quasi 5 punts respecte a desembre (del 28,1 al 23,3%).
Per districtes, en Pobles de l’Oest (repeteix des de desembre) i l’Olivereta més del 50% dels enquestats diu que la ciutat ha millorat; i en Camins al Grau i Pla del Reial la percepció de millora ha crescut: de l’11,8% al 37,8% en el primer cas; i del 21,1 al 38,5% en el segon. Fins i tot en Pla del Reial, on un 44,6% considerava en l’anterior consulta que havia empitjorat, ara este percentatge s’ha reduït al 10,5% «En cap dels districtes arriba al 30% el percentatge de població que que opina que la situació ha empitjorat», ha destacat el regidor Carlos Galiana. També incideix l’enquesta sobre la satisfacció de viure a València, amb una valoració de l’1 al 10: la nota es manté en un 7,9.
El regidor ha subratllat que la gestió municipal «només suspèn en Pobles del Sud i del Nord», per la qual cosa ha expressat la seua convicció que les millores impulsades en els últims temps permetran incrementar la percepció de millora, com ja ha ocorregut en altres districtes: Camins al Grau ha passat d’un 3,3 de nota a 5,6; i Pla del Reial, de 4,2 a 5,9. I el mateix pel que fa als aparcaments públics, que van millorant cada baròmetre, però encara no superen el 5 de nota.
Els servicis que han destacat en la millora respecte al l’any passat segons les persones enquestades són el carril-bici (50%), Las Naves (42,8%) i els mercats municipals (33%). Per districtes, la situació general és de millora; i la neteja, que continua sent el problema principal, ha baixat tres punts i mig respecte a 2017. Galiana ha afegit, a més, que hi ha 6 districtes en els quals un percentatge de la població assegura que no hi ha cap problema destacable: al desembre açò solament es donava a Algirós (el 15,9% de la població així ho va assegurar), però ara esta percepció es registra en Pla del Reial (22,7%); Patraix (23,6%) i Quatre Carreres (14,8%). I en l’Olivereta, l’Eixample i Algirós, l’opció ‘cap problema’ ocupa la tercera posició.
ES PODRIA REEDITAR EL PACTE DE LA NAU
Els resultats del Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana de maig de 2018, dedicat a la política municipal, reflecteixen que Compromís guanyaria les eleccions i que l’actual equip de govern podria reeditar el Pacte de la Nau conformat per Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú. Així es desprèn dels resultats d’esta quarta enquesta ciutadana, realitzada entre abril i maig, en la qual han participat 2.307 persones majors de 18 anys empadronades en la ciutat, i que ha presentat hui el regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana.
«El Govern de la Nau pot estar ben satisfet amb els resultats de l’enquesta», ha assegurat Galiana, atesa la bona valoració de la majoria dels servicis municipals, les qualificacions que reben l’alcalde i les portaveus de l’equip de Govern, i la millora generalitzada de les qualificacions de la ciutadania sobre els diferents aspectes avaluats. Així ho ha explicat Galiana després d’haver informat a les portaveus del govern local d’unes dades que també s’han fet arribar als grups de l’oposició. La informació està ja disponible en la web municipal de l’Oficina Municipal d’Estadística; demà estaran les tabulacions per districtes municipals; el divendres es penjaran els resultats per sexe i edat; i dilluns, tots els fitxers de microdades
Només els tres líders de l’equip de govern aproven la consulta: en primer lloc, Joan Ribó, amb una nota de 5,4; Sandra Gómez, amb un 5,25; i Maria Oliver, amb un 5. Per darrere se situen els representants de l’oposició: el portaveu del PP, Eusebio Monzó, amb un 4,81, mentre que el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, obté un 4,66. A més, el percentatge de la gent que valora ‘bé’ o ‘molt bé’ el Govern de la Nau és d’un 38,3% mentre que el treball de l’oposició és valorat ‘bé’ o ‘molt bé’ per un 9,7% per al PP, i per un 12,3% per a Ciutadans.
El baròmetre arreplega també la posició ideològica de les persones enquestades, sent 1 l’esquerra i 10 la dreta: la població se situa a si mateixa en conjunt en el 4,9 i situa als partits de la següent manera: PSPV-PSOE en el 3,9, Compromís en el 2,9, València en Comú i Esquerra Unida en l’1,9. En l’altra banda, a la dreta està Ciutadans, en el 7,3; i el PP, en el 8,6. La gestió municipal aprova amb una nota de 5,7 i puja una desena respecte al baròmetre de desembre. També puja la gestió de la Generalitat a 5,4 i baixa més de mig punt, al 3,5, la gestió del Govern d’Espanya. Respecte a la intenció de vot, Compromís seria el partit més votat en unes eleccions, i Ribó tornaria a ser l’alcalde de València, si es reeditara el Pacte de la Nau amb PSPV-PSOE i VeC.
En general, un 36,1% de la població qualifica la situació política actual de ‘bona’ o ‘molt bona’. (En la Generalitat, opina així el 32, 2% i en el conjunt de l’Estat, només un 10,1%), encara que la majoria creu que milloraran més d’ací a un any en les tres administracions.
PROBLEMA A VALÈNCIA: L’ATUR; A ESPANYA: LA CORRUPCIÓ
El principal problema per a la ciutadania continua sent la desocupació, encara que percentualment el seu reflex ha descendit 16 punts respecte a desembre, igual que en l’àmbit autonòmic, en el qual ha baixat 20 punts. «En l’Estat el descens és de 13 punts, però no és el principal problema per a la ciutadania, sinó que en este cas el principal problema és la corrupció», ha explicat Galiana.
El IV Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana de la ciutat de València ha estat dedicat a la política, com les anteriors edicions es van centrar en la mobilitat i polítiques d’ocupació (primera edició); el comerç i consum (segona); i espais verds, platges i medi ambient (tercer). El baròmetre ha sigut elaborat per l’Oficina Municipal d’Estadística amb tots els estàndards legals. S’han realitzat 2.307 enquestes (l’enquesta de març passat del CIS va presentar 2.466 entrevistes). «Es van realitzar entre abril i maig –ha matisat Galiana- quan encara no s’havien donat tots els fets d’esta última setmana, com ara el Cas Erial, les sentències de Gürtel Madrid, o la moció de censura al PP». El regidor ha conclòs lamentant que els resultats «ens fan constatar una desafecció important per la política: el 62% de les persones participants s’ha mostrat ‘d’acord’ o ‘molt d’acord’ amb la frase: «estiga qui estiga en el poder, sempre busca els seus interessos personals».