fer

Com a casa, en cap lloc. A aquesta màxima es van acollir molts dels esportistes del Projecte FER, convertits en grans protagonistes en el Campionat d’Espanya absolut d’atletisme en pista coberta celebrat a València. Amb amics, familiars i paisans en les graderies, es competeix millor. Tal suport s’ha reflectit en un balanç realment brillant. La collita s’ha disparat fins a les 8 medalles: 3 ors, 2 plates i 3 bronzes. I, el més important, molts d’aquests assoliments corresponen a atletes molt joves i amb un enlluernador futur per davant.

Per ordre purament cronològic, la primera corona del Campionat d’Espanya absolut d’atletisme corresponia a Fátima Diame. Ara sí, el relleu generacional comença a imposar-se. Ara sí, l’atleta FER ja sembla preparada per a exercir un llarg regnat en el salt de longitud. Fátima es proclamava campiona d’Espanya amb un millor registre de 6,44m. En aquesta mateixa prova, la veterana i longeva Concha Montaner es penjava el bronze. El segon títol ho signava Carmen Ramos Vellón, or en pentatlón. Amb tan sol 19 anys, l’esportista castellonenca es revela com la millor “combinera” nacional. Igual que Fátima, Carmen ho reuneix tot per a dominar en la seua especialitat durant molts anys. De fet, a més, en el Palau Luis Puig es va quedar a les portes del rècord d’Espanya absolut.

Encara en la jornada del dissabte, Eusebio Càceres s’adjudicava la longitud masculina del Campionat d’Espanya absolut d’atletisme. Dels cinc salts realitzats per l’atleta d’Onil, quatre van ser nuls i només un de vàlid, el que li va portar fins als 7,97m i li aupó al graó més alt del podi. Malgrat no haver superat els 8 metres en aquest hivern, el normal és que Eusebio vaja al Mundial de principis de març a Birmingham. Finalment, la primera jornada del certamen va oferir la medalla de plata de Luis Salort en els 60m barres. El gandiense, de tan sol 19 anys, ja és tot un reclam de l’atletisme nacional. Si el seu cap i la seua maduresa responen a la pressió que va a assumir des de ja (aquest cap de setmana ja ha absorbit moltes mirades), l’esportista FER pot marcar tota una època. Salort solament va cedir davant Yidiel Contreras, un cubà amb passaport espanyol i que ja va disputar els Jocs de Riu 2016.

Pablo Torrijos i Carla Masip

Ja en la jornada dominical, tres podis més. El més meritori, el de Carla Masip. L’atleta de Benicarló va demostrar ser, de nou, una excel·lent competidora. En la seua prova, els 1.500m, l’or i la plata eren pràcticament inassolibles. Estaven adjudicats quasi per endavant. La lluita per la tercera plaça estava molt oberta. Carla, el creixement del qual és constant i sostingut, es va fer amb el bronze. Tercera posició també per a Daniel Andújar en els 800m. El de Sant Vicent del Raspeig es va quedar a poques centenes de la plata. Una plata, precisament, és el que conquistava Pablo Torrijos en el triple salt. Amb males sensacions des de primera hora del matí, el castellonenc no va poder complir amb els pronòstics de favorit. No va passar dels 16,37m. La seua presència en el Mundial de Birmingham és una incògnita. A més, Andrea Verdú va acabar cinquena en els 200m, Noemí Sempere va ser novena en longitud i Claudia Conte, onzena en salt d’altura.

Laura Gómez i Ana Pérez

Al marge de l’atletisme, que ha viscut a València la seua gran festa hivernal de 2018, una altra de les grans notícies del cap de setmana ha sigut el judo. El seu protagonista ha sigut Ana Pérez Box. Després de signar discrets resultats en els seus dues primeres compareixences de l’any, l’alacantina ha irromput amb força. Tant, que ha aconseguit un dels millors resultats de la seua carrera esportiva. Ana, de 22 anys, aconseguia la plata en la Copa d’Europa de Roma. Guanyava 4 combats i només cedia en la final davant una rival japonesa. Al marge de la medalla, la fantàstica segona posició en el certamen italià li assegura la seua presència en el Campionat d’Europa absolut, previst a Israel a la fi d’abril.

Un altre èxit internacional arribava de la mà de Gloria Fernández Caballero. A Hongria, la jove esportista de Favara (encara 17 anys) era la millor de les 40 tiradores europees (modalitat pistola d’aire) que lluitaven per classificar-se per als Jocs Olímpics de la Joventut, previstos a Argentina per al mes d’octubre. De les 40 competidores europees, solament 3 aconseguien l’anhelat bitllet. Gloria es va convertir en la millor de totes. Una fita que “equivaldria” a ser campiona d’Europa juvenil. Un enorme èxit hores abans que aquest dimecres dispute, també a Hongria, el Campionat d’Europa junior, certamen en el qual Gloria serà de les més joves.

Per a finalitzar, resultats d’esgrima i tennis de taula. D’una banda, l’esgrimista Manu Bargues aconseguia un objectiu que se li resistia en els últims mesos. En la Copa del Món absoluta A de Vancouver, Canadà, aconseguia superar la primera jornada. Després d’una excel·lent poule o fase classificatòria (5 victòries, 1 derrota), el tirador valencià (modalitat d’espasa) quedava exempt en el primer encreuament directe i vencia en el segon. És a dir, aconseguia la seua meta d’arribar viu al segon i últim dia de la competició, al conegut com a tauló de 64 (64 competidors). Ja en aqueix moment, queia per la mínima (14-13) davant un israelià en la primera eliminatòria. Al final, plaça 50ª d’uns 180 participants. Finalment, en tennis de taula, l’alacantina Marina Ñíguez arribava fins als quarts de final del Torneig Estatal sub 23 a Valladolid, certamen que va reunir a 45 esportistes. Marina va acabar entre les 8 primeres. I bé poc li va faltar per a ficar-se en semifinals.