Entre els objectius principals del projecte ferroviari del Corredor Mediterrani, se situa reduir a quasi la meitat els temps de transport entre les ciutats del litoral mediterrani, especialment entre la segona i la tercera ciutat en població del país.
Així mateix, la idea és augmentar la freqüència de trens en tot el recorregut per a impulsar la mobilitat i millorar la competitivitat de l’economia de l’arc mediterrani, fortament projectada al mercat europeu, multiplicant les oportunitats i l’ocupació en tot el recorregut.
Impuls al turisme
D’altra banda, es vol impulsar el turisme -tant l’europeu com l’intern-, un sector fonamental per a la generació de riquesa i ocupació i augmentar el comerç internacional i la internacionalització de l’economia espanyola, així com contribuir a un desenvolupament econòmic més sostenible a través de la reducció de la contaminació i de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, apostant per un transport més respectuós amb el medi ambient i energèticament més eficient.
Augment d’ocupació
Millorar les connexions dels ports i aeroports del Mediterrani espanyol i les seues zones logístiques i industrials amb les seues respectives àrees d’influència de la Unió Europea i amb els països veïns, amb la consegüent generació de riquesa i ocupació també és una altra clau. Cosa que també es pot aconseguir promovent un ús intel·ligent de les infraestructures, optimitzant les diferents maneres de transport per mediació del transport combinat/intermodal de mercaderies i fent del ferrocarril l’autèntic vertebrador del sistema.
Però, com s’aconseguix?
Disposant de la doble plataforma mercaderies-viatgers amb ample internacional des d’Algesires a Perpinyà per a 2025 i triplicant la xarxa actual d’alta velocitat per a beneficiar la lliure circulació de la ciutadania de la UE. A més, s’ampliarien els 350-500 metres de longitud que ara tenen els tres de mercaderies fins als 750 metres que ha marcat la Comissió Europea per a fer-los realment eficients.
Una altra forma és unificant els estàndards d’explotació ferroviària en tota Europa perquè el Corredor Mediterrani funcione de forma efectiva com una autopista ferroviària europea: ample de via (l’ample ibèric és superior a l’estàndard europeu), gàlibs de túnels, senyalització, electrificació, longituds de via d’apartat, etc…
Parlem també de complementarietat
El ferrocarril i la carretera són mitjans de transport complementaris; cadascun té el seu nínxol de mercat quant a radi d’acció; la divisió del treball entre tots dos maneres de transport serà la clau d’un sistema de transport més eficient i eficaç, tant en l’econòmic com en el mediambiental.
El camió sempre estarà present en la concentració i dispersió de les mercaderies, l’última milla. El ferrocarril en el transport a llarga distància. L’ideal és transportar els semirremolques (una espècie de contenidors amb rodes) per ferrocarril, i tornar a connectar-los a caps tractoras en l’estació de destinació per a situar-los en la porta del destinatari. Sobre la base del Llibre Blanco del Transport de la UE, amb corredors eficients i ecològics de tràfic de mercaderies.