Residència de Persones Majors d'Aldaia

L’alcalde d’Aldaia, Guillermo Luján, ha sol·licitat una reunió amb Rafael Ignacio González Mateos, director general d’Infraestructures Sanitàries de la Generalitat Valenciana. Un encontre per a abordar la situació del projecte d’ampliació i reforma de l’actual Residència de Persones Majors i la construcció del Centre de Dia. Tot allò en el solar annex a estes instal·lacions, el qual estava previst que es duguera a terme a través del Pla Convivint. Una iniciativa que finalment la Generalitat “va suspendre” el mes de novembre passat.

El ple municipal de la localitat ja va presentar una moció conjunta en la qual demanava al govern autonòmic que execute este projecte. En este sentit, Luján explica que “estes obres són necessàries perquè les persones majors d’Aldaia puguen ser ateses com es mereixen. Per això esperem que des de la Generalitat ens expliquen quines són les seues intencions sobre aquest tema. Si al final executaran el projecte tal com estava previst”.

Luján també insistix que “este és un tema d’interés general i una reclamació històrica del nostre poble. Ací no es tracta de colors, ni de sigles, es tracta del benestar dels majors d’Aldaia. Per això agraïsc que tots caminem units per a defendre’l”.

Sòl reservat

L’Ajuntament d’Aldaia porta molts anys reservant el solar contigu a la Residència Pública de Majors per a la seua ampliació. A més, també la creació d’un Centre de Dia i millora de les actuals instal·lacions. La passada legislatura va ser visitada per la vicepresidenta d’Igualtat i Polítiques Inclusives i personal tècnic. Ells van valorar la necessitat de dur a terme esta ampliació i millora. Finalment en 2021 es va obtindre una resposta positiva cap a la petició.

Han passat més de 30 anys des de la seua posada en marxa “i no s’ha dut a terme pràcticament cap reforma. Mantenint així diversos problemes d’accessibilitat, seguretat i confort per a les persones que residixen”, expliquen. A més, Aldaia només compta amb un centre de dia de majors públic, situat en el Barri del Crist amb 30 places.

L’Ajuntament, en sessió plenària celebrada el 21 de desembre de 2021 i d’acord amb l’article 47.2. de la LBRL, va donar llum verda a la cessió gratuïta del solar. Un espai situat en c/ Indústria núm. 5,annex a l’actual residència, destinat a la citada ampliació de la Residència de la Tercera Edat. Sotmesa la proposta a debat i posterior votació va resultar aprovada per unanimitat.

52 places residencials i 50 d’atenció diürna

Amb este projecte de reforma i ampliació, la residència d’Aldaia passaria a tindre una capacitat de 52 places residencials per a persones majors, 38 de les quals s’anaven a situar en un bloc destinat a persones majors dependents i altres 14 en un altre edifici per a grans dependents. Així mateix, es preveia un tercer bloc, en el qual s’anava a situar el centre de dia amb capacitat per a l’atenció de 50 persones majors.

El primer bloc destinat a residència de persones majors dependents s’anava a organitzar entorn de dos mòduls de convivència, cadascun d’ells amb capacitat per a albergar a 19 residents en set habitacions dobles i cinc individuals distribuïdes en dos plantes.

Per part seua, la residència per a grans dependents anava a estar en un altre edifici amb dos plantes, amb un total de huit habitacions amb capacitat total per a 14 persones usuàries i una tercera planta destinada a l’equipament del centre.

Finalment, en el bloc destinat a albergar el centre de dia, els servicis es repartirien en una planta baixa i dos plantes amb sala de rehabilitació; sala d’activitats i convivència; consulta mèdica, psicològica i de podologia; sala de tractament i cures, i perruqueria. A més, disposaria d’una zona enjardinada interior d’ús exclusiu per als usuaris i usuàries del centre de persones majors L’Horta, en la qual es preveia una adequació per a incloure recorreguts més accessibles i espais intergeneracionals amb jocs infantils.