Aldaia es prepara per a celebrar el Dia de la Comunitat Valenciana, 9 d’Octubre, amb una programació per a tota la família. Arrancarà el divendres 4 al templet de la plaça d’Europa amb el Sarau de ball tradicional i participatiu «València és música» de la Colla Brials. Culminarà el dijous 17 amb una sessió de lectura pel col·lectiu de poetes d’Aldaia i Alaquàs, amb atenció a l’obra de Vicent Andrés Estellés.

Precisament, l’icònic vers «no ser res si no s’és poble» del poema «Assumiràs la veu d’un poble», és el leitmotiv triat per l’Ajuntament. Una forma d’englobar tota la programació al voltant del 9 d’octubre.

La regidora de Cultura, Empar Folgado, explica que «a Aldaia celebrem esta data tan especial amb tot un mes de programació. Mostrem i donem visibilitat a la nostra cultura i tradicions, el llegat dels nostres avantpassats. Volem preservar i potenciar com un valor de present, i per davant de tot, de futur».

Per la seua banda, l’alcalde Guillermo Luján insistix en el fet que «els valencians hem d’estar units, perquè quan deixem les nostres diferències a banda i caminem junts som imparables. Ara és el moment -continua-, de sentir-nos orgullosos de ser valencians i treballar, tots a una veu, per un futur millor per al nostre poble«.

Premis «Parlem així, comprem ací»

Dimarts dia 8, el saló de plens de l’edifici consistorial acollirà el lliurament dels premis del segon concurs del valencià als comerços locals, «Parlem així, comprem ací». Una campanya a la manera de concurs amb la qual es vol estimular, fomentar i promocionar tant l’ús quotidià i normal de la llengua autòctona com les relacions comercials al xicotet comerç local, dos aspectes que apel·len a la proximitat i el tracte de confiança com a valors afegits entre la població.

L’endemà, 9 d’octubre, la plaça de la Constitució serà l’escenari de la celebració institucional del dia gran del poble valencià. Obrirà la jornada una dansà tradicional de la mà del Grup de Danses de la Ronda d’Aldaia.

La Unió Musical d’Aldaia, els poemes de Vicent Andrés Estellés en la veu de l’actriu aldaiera Ruth Lezcano i l’Orfeó d’Aldaia, juntament amb les coreografies contemporànies de València Dancing Forward, conformaran un espectacle centrat en el centenari del naixement de l’autor burjassoter. Com no podia ser d’una altra manera, l’acte culminarà amb una emocionant interpretació de l’himne de la Comunitat Valenciana.

Exposicions

Les exposicions són una part destacada de la programació que Aldaia presenta este 2024 al voltant del 9 d’octubre. Així, a la sala Llotgeta del Museu del Palmito (MUPA) es pot visitar la mostra «Doménec Calvo»: 70 anys pinzellant el vent i musicant la vida» amb la qual es pot gaudir de la trajectòria musical i com a palmiter d’este aldaier il·lustre.

L’Espai d’Art Plaça Major acull l’exposició monogràfica «El Bacus d’Aldaia i l’Ereta dels Moros. Cent anys d’arqueologia a Aldaia» amb motiu de la commemoració del centenari de la trobada d’esta escultura.

9 d’octubre als centres educatius

Entre el 15 i el 31 d’octubre, al Cinturó Verd es crearà un nou mural en commemoració del segle del naixement d’Estellés. D’altra banda, es farà difusió als centres educatius del municipi de l’auca del Dret Civil Valencià.

A més, a partir d’una idea, de la música del compositor i director Hugo Chinesta i l’adaptació de Manuel Andrés Zarapico, escoltarem com sonen els contes de tota la vida baix la interpretació de diferents instruments musicals en una sèrie d’audicions didàctiques en valencià per a escolars «Conta’m com sona».