Inauguració del RAQRS VII 2024

Durant els pròxims cinc dies, Torrent serà el focus internacional del debat i exposició. Més de 200 investigadors de quasi 20 països, parlaran de les investigacions més actuals de la teledetecció satel·litària i els fenòmens que afecten la superfície terrestre, atmosfera i oceans. El simposi se celebrarà del 23 al 27 de setembre en l’Auditori de Torrent, com a les set edicions anteriors.

Cal destacar la participació de representants de les comunitats i agències científiques i espacials més significatives. La NASA o l’Agència Espacial Europea, l’Agència Espacial Espanyola, Universitats i Centres d’Investigació mundials, entre altres.

En esta sèptima edició es presentaran 150 treballs, amb 100 presentacions interactives (posters), i 50 conferències de gran interés. El 35% del total de participants són espanyols, i per primera vegada assistixen representants de l’Índia i Austràlia. Sent els països amb més participació a més d’Espanya, la Xina, França i Holanda.

Investigadors de quasi 20 països

Este simposi és una plataforma per a presentar investigacions innovadores, explorar aplicacions pràctiques i avaluar l’estat actual del nostre planeta Terra. Aportant solucions innovadores a problemes ambientals i socials. Estos temes reflectixen la importància i la diversitat d’aplicacions de la teledetecció.

Cal destacar entre moltes altres, les investigacions com la importància de la teledetecció de l’escalfament global i els seus efectes. També es tractaran temes com el seguiment de glaceres, l’augment del nivell de la mar, les onades de calor urbanes i els patrons de vegetació.

Estos avanços no sols milloren la nostra comprensió del cicle del carboni i la gestió de recursos hídrics, sinó que també permeten estimar la productivitat dels cultius i la necessitat de reg. Un àmbit crucial per a la seguretat alimentària i la gestió eficient i sostenible de l’aigua.

Un simposi que posa a Torrent al capdavant en innovació

L’alcaldessa, Amparo Folgado, ha començat el seu discurs manifestant “l’orgull de Torrent com a ciutat amfitriona d’un simposi de tal magnitud. Reunix més de dos-cents experts i científics de quasi 20 països. I que sens dubte, contribuirà significativament a l’intercanvi de coneixements i a l’enfortiment de les xarxes de col·laboració entre les institucions i països participants”.

Folgado ha volgut fer menció especial al President i organitzador del Congrés José Antonio Sobrino, destacant que ha sigut Premi Jaume I de la Generalitat Valenciana 2019 i Premi Carta de Poblament de Torrent 2010, al qual li ha expressat “la seua especial felicitació, gratitud i reconeixement a la seua labor i trajectòria, la dedicació de la qual, esforç, sacrifici i lideratge han sigut fonamentals per a l’èxit d’esta conferència. De la mateixa manera vull reconéixer a tots vostés, els assistents, la presència dels quals ací reflexa el seu esperit col·laboratiu en la tècnica de l’obtenció de dades de la teledetecció i el seu compromís amb l’excel·lència que caracteritza a la nostra comunitat científica”.

“Un esdeveniment de tal magnitud, que no sols posa en relleu els últims avanços tecnològics i metodològics, sinó que també fomenta un diàleg constructiu sobre els desafiaments ambientals globals. Este congrés no sols és un testimoniatge del progrés científic, sinó també un recordatori de la responsabilitat compartida. La col·laboració internacional i l’intercanvi de coneixements són fonamentals per a avançar en esta causa comuna”, ha destacat Folgado.

Per a finalitzar la seua intervenció, Folgado els ha expressat i agraït que “es troben en una ciutat, Torrent, on la innovació i la tradició es donen la mà per a inspirar un futur més sostenible”.