‘La clau que obri tots els cors’ és un espectacle únic, homenatge a l’obra de Vicent Andrés Estellés, que va reunir a l’escenari del TAMA d’Aldaia a més de 200 persones (professionals i amateurs) que van juntar les seues veus, arts i instruments en homenatge al poeta valencià més destacat del segle XX, una idea de l’aldaier i musicòleg Francesc Valldecabres que estes institucions no van dubtar en cap moment a oferir el seu suport, com l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Aldaia amb Empar Folgado al capdavant.
En primer lloc, i obrint la vesprada escoltarem el poema ‘Aldaia’, recitat pel professor Paco Rodrigo, i seguidament cantat per l’Orfeó d’Aldaia amb l’arranjament per a cor del seu director, Fernando Taberner. Era la presentació i tota una declaració d’intencions. Aldaia, així com l’Horta, ha estat i està molt lligada a Estellés.
Als parlaments ja ho confirmava l’alcalde de la localitat, Guillermo Luján, excusant l’absència del diputat provincial de Cultura, Paco Teruel, “Aldaia sempre ha tingut una relació molt especial amb Vicent, qui va compartir amb nosaltres moments tan especials com la Baixà. A més, durant tota la seua trajectòria, Estellés ens ensenyà que el valencià és una llengua viva, és la nostra manera de vore i d’explicar la vida.”
DIFERENTS DISCIPLINES PER A RETRE HOMENATGE A ESTELLÉS
Així, el públic del TAMA es va embadalir en un concert multidisciplinari on, peça rere peça, es mostraven els diferents estils musicals d’esta terra nostra tan rica amb un denominador comú: el valencià i Estellés.
El cantautor Pau Alabajos se sumava amb ‘Sonata d’Isabel’, amb arranjament de David Barberà (també al piano) i l’acompanyament de l’Orfeó d’Aldaia. També va sonar ‘Assumiràs la veu d’un poble’ i ‘M’aclame a tu’. Es van escoltar les albaes per a Estellés, amb les veus de La Maria i Xavi de Bétera, i Els Bessons al tabal i dolçaina.
El cor ECHO VOCIS de Sueca sumava veus amb ‘Rondel’, i l’Orfeó Universitari de València amb els ‘cants de batre’.
‘M’he estimat molt la vida’, ‘Eroticitats’, ‘Amor i amor’, ‘Els amants’… en esta última, a més, se sumava la dansa com a màxima expressió corporal, amb la companyia València Dancing Forward sobre l’escenari.
Amb la filla d’Estellés, Carmina Andrés, es va procedir al lliurament de reconeixements i agraïments, tancant finalment i de manera conjunta entre les corals participants, amb la interpretació de ‘La rosa de paper’.