(SONIA GARCÍA).- Emilio Fernández del Castell és el responsable de controlar la pirateria de LaLiga. Treballa per a la patronal del futbol des de fa 15 anys. Va arrancar la seua marxa en el camp de l’anàlisi digital i des de fa cinc anys gestiona el departament de protecció tecnològic de continguts com a director d’operacions.
El pròxim 25 de novembre, Fernández assistirà com a ponent a les taules redones de València Digital Summit, un esdeveniment tecnològic referent en la Comunitat Valenciana. Des de 7 Televalencia hem pogut conèixer un avançament del tema que tractarà: les tècniques antipiratería de LaLiga.
Les eines i la tecnologia desenvolupada pel seu equip han sigut tan efectives i innovadores que des de fa uns mesos aquest departament s’ha convertit en una nova societat: LaLiga Content Protection SL. Aquesta comercialitza els serveis d’anàlisis i les eines antipiratería. A més, ofereix els mateixos serveis antipiratería de la Lliga a la Lliga Belga, el mundial de MotoGP i de Superbike.
El 25 de novembre participarà en València Digital Summit. Quins temes tractarà?
Tractarem els principals focus de pirateria als quals s’enfronta LaLiga. Aquests són les xarxes socials, aplicacions mòbils, descodificadors pirates i pàgines web. També parlarem sobre les eines pròpies que ha desenvolupat La Lliga per a lluitar amb cadascun dels focus: Marauder, Lumiere i Blackhole.
Quanta pèrdua suposa la pirateria en termes econòmics per a LaLiga?
Suposa més de 280 milions d’euros per a la Lliga. Un percentatge alt dels ingressos dels clubs són els drets audiovisuals. També es tradueix en pèrdues de llocs de treball dels departaments de màrqueting, comercial, advocats, el que talla la gespa, entrenadors, oficines… A part, amb la pirateria, els descodificadors pirates no paguen impostos. Per tant, els Governs també perden diners.
«Acabar amb la pirateria ho veig impossible»
Com funcionen les estratègies d’antipiratería que utilitza LaLiga?
Qualsevol pot veure online un partit en les xarxes socials. Hem desenvolupat un sistema que troba aquest contingut, se li comunica a la xarxa social i gràcies a la col·laboració amb aquestes, s’elimina en escassos minuts. Amb l’IPT (Internet Protocol Television), els usuaris paguen 80 euros i veuen qualsevol programa de televisió del món. En aquest cas utilitzem Blackhole.
Existeixen aplicacions pirates, tant d’Android com en IOS o Huawei. S’identifica mitjançant tecnologia i, gràcies als acords que tenim amb ells, es retiren. Respecte a les pàgines webs, tenim rastrejadors que les detecten però no es retiren automàticament. Amb les eines que hem desenvolupats analitzem els hosting i agafem les evidències dels premis de futbol o de motos. Amb tot això elaborem un informe que el passem al departament legal de LaLiga. Ells sol·liciten el seu bloqueig a Espanya o internacionalment tramitant denúncies i processos judicials.
S’ha parlat també dels coneguts homes de negre que s’infiltren en els bars.
Sí, a més de les estratègies tecnològiques i l’equip legal, LaLiga compta amb l’equip d’integritat. Aquest està format per policies que viatgen al terreny i troben el que nosaltres no podem. Per exemple, si jo trobe una IPTV il·legal en un poble, aquest equip realitza una investigació local. Els inspectors són els coneguts homes de negre de LaLiga que s’infiltren en els bars. Analitzen si el bar és pirata o no mitjançant unes tècniques molt sencillitas que preferisc no dir perquè no ho sàpien els bars. També realitzem campanyes de comunicació perquè la gent entenga que la pirateria és un delicte.
S’espera eliminar al complet la pirateria en els pròxims anys?
Tan sols en la temporada passada vam eliminar un milió i mig de vídeos. Acabar amb la pirateria ho veig impossible. S’ha normalitzat i es pot consumir en qualsevol lloc com les xarxes socials. Però des de LaLiga posarem tots els recursos per a disminuir aquesta xacra i que només es puga consumir aquest contingut de manera il·legal en entorns que la pròpia audiència s’adone que aqueix no és un lloc adequat.
Tenim 50 pàgines web retirades a nivell mundial, on abans es podien veure els partits de LaLiga. El bo és que ens adaptem fàcilment. Si demà sorgeix una nova tecnologia nosaltres estarem preparats per a lluitar contra ells. Hem d’estar preparats per a la següent via que ens trobem.