Un dels dies més esperats de les vacances de Pasqua és el dia de la mona. En la Comunitat Valenciana, centenars de xiquets i xiquetes gaudeixen de l’últim dia de vacances de Setmana Santa. Encara que aquestes vacances estan sent diferents per la crisi del coronavirus, no hi ha excusa per a no celebrar aquest dia.
A més, la Comunitat no és l’únic lloc on se celebra aquest dia tan dolç. En algunes comunitats com Catalunya, Aragó, Castella-la Manxa o Múrcia també es mengen la mona el dilluns de Pasqua.
Però, què se celebra i per què cau en dilluns? Tots els anys, el dia de la mona de Pasqua té lloc després del diumenge de Resurrecció de la Setmana Santa. La versió més estesa és la cristiana. Segons aquesta, marca la fi de l’austeritat que imposa la Quaresma i, per tant, acaba l’abstinència de la Setmana Santa. Aquest any el dia de la mona se celebrarà el dilluns 12 d’abril.
Cal recordar que, per als cristians, hi ha restriccions alimentàries durant aquest període, com no menjar carn. A més, entre els cristians es va estendre el costum de beneir tots els ous arreplegats des del dimecres de cendra i repartir-los el dilluns de Pasqua.
No obstant això, també hi ha altres teories. Alguns creuen que la paraula «bonica» prové del terme àrab «munna», que significa «provisió de la boca». Uns altres apunten al terme grec «munus», que significa regal, on es pintava de colors.
La celebració actual
A dia de hui, la mona es prepara d’una manera segons on se celebre. En la Comunitat existeixen algunes varietats, però la que més es consumeix durant l’any és un ‘panquemado’, tonya o fogaseta.
No obstant això, en la Pasqua se li afig un o diversos ous amb la corfa pintada. A més, en els últims anys s’ha incrementat la tendència de pondre de xocolate. El que sí que no pot faltar són els anisetes de colors, que li donen un toc pintoresc al dolç. I no solament això, les diferents formes de la mona -com les d’animals com la serp- fan més divertit aquesta tradició.
El dia de la mona serveix per a passar un dia en la naturalesa amb amics i família. Encara que en alguns llocs s’ha perdut, en la terreta continuen fent-se excursions al camp i a la platja per a menjar-se la bonica. Així, també es pot gaudir volant la cometa. Abans es cantava i es ballava en aquestes excursions, i encara hi ha famílies que continuen celebrant aquest dia igual que el feien els seus iaios i iaies.