Unir les tradicions culinàries valencianes de totes les comarques de la Comunitat Valenciana és l’objectiu d’aquest projecte, Tasta’l d’ací. Ara ha iniciat una campanya de micromecenatge per aconseguir 6.500 euros i, així, crear una plataforma web on fer visible totes aquestes tradicions valencianes. Ho aconseguiran?
Un micromecenatge que s’està recol·lectant a través del web de La Teua Terra i que, per a donar suport a aquest projecte, es pot fer a través d’aquest enllaç https://www.lateuaterra.com/tastal-daci
Tenen fins al pròxim 30 de desembre per a aconseguir-ho i, com comentava un dels seus promotors a l’últim programa de La Graella, Xavi Benavent, “hem rebut feedbacks positius a les xarxes d’aquest micromecenatge i estem molt contents”.
Un projecte que naix de la mà de quatre joves emprenedors com són Xavi Benavent, Martina Monllau, Vanessa Adamuz i Bruno Laurent.
«El que volem fer és xarxa, que la gent puga arribar al productor valencià i que conega la nostra tradició culinària, de varietats locals i, tot, de manera més fàcil”.
A més a més, també han programat tres tallers per a conéixer més les tradicions valencianes com el que faran amb el forner Jesús Machí, per a conéixer els pans valencians tradicionals, igual que també la cuina de barca, per a descobrir com cuinaven els pescadors dins de les barques; o un tast d’oli d’oliva del Maestrat, envoltats per oliveres mil·lenàries.
Uns tallers que, per a tots els interessats, tenen tota la informació en el web de La teua terra
Però, què és Tasta’l d’ací?
Tasta’l d’ací és un projecte que naix l’any 2012 a la revista digital AU Agenda Urbana de València. L’objectiu? Fer ressò de les iniciatives valencianes que aposten per atorgar valor al producte valencià tant en l’agricultura com en la indústria alimentària local, l’elaboració culinària tradicional i els col·lectius en defensa d’un món més sostenible.
“Vam començar amb xicotets articles que, a poc a poc, vam anar ampliant en versió web i ens vam adonar que hi havia molt poca informació, ja que la gent volia saber on trobar aquests productes. Tot això, ens ha dut a pensar que és necessari trobar un punt de connexió per a fer una xarxa entre la gent interessada, els restauradors, els productors fins als agricultors que produeixen cada producte valencià”, remarcava Xavi durant l’entrevista.
Un dels exemples d’aquesta tradició que comentava Xavi va ser la casca valenciana, un dolç típic per al dia de Reis i que, segons destacava, “es troba en un punt de desaparició i nosaltres no volem que això passe”.
Altres plats típics com la tomaca rosada d’Altea, la carabasseta d’Utiel, el garrofó, la pericana, l’arnadí o el cóc de poma de l’agredolç, són tradicions que no totes les valencianes i els valencians coneixen. I, per això, des de Tasta’l d’ací volen que açò siga possible i puga ser reconegut. “Hem descobert una gran quantitat de varietats locals valencianes que la gent no pot trobar-ho directament al mercat, igual que també hi ha plats valencians molt coneguts a una comarca que, quan la traspasses, ja ningú coneix aquest plat típic”, afegia Xavi.
Un projecte molt necessari perquè les tradicions valencianes a la cuina no es perden mai i, per això, volen obrir-se més “perquè pensem que tot està unit, no sols la gastronomia és un conjunt de plats, sinó que és una manera de menjar-ho, d’elaborar-ho”, concloïa Xavi.