CRISTINA CORREDERA. Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, explica com combatre la massificació. En ella la tecnologia juga un paper molt important, també destaca la necessitat que es moguen per territori més enllà de les platges i la capital. A més, posa en valor els punts forts de la Comunitat, claus en el creixement del sector turístic valencià.
La massificació pot ser un problema que allunya a molts turistes, Quina és l’estratègia per a combatre-la?
És el gran debat que recorre el món. Les ciutats poden morir d’èxit així que la capacitat de gestionar amb intel·ligència de mercats és fonamental. Cal segmentar per a acabar amb l’estacionalitat. També és molt important que la gent fluïsca per la comunitat és a dir que no solament es queden a València ciutat sinó que descobrisquen tot el territori. Hem de posar en valor tot el que hem d’és diferencial. De fet, el mediterrani rural ens fa únics, ja que és molt valuós que tan prop de platja tinguem l’interior. Cal explotar aqueixa complementarietat que tenim.
En les llargues cues es manifesta la major sensació de cansament, Com treballeu per a atallar aquest problema?
Hem de ser capaços de gestionar aquest problema amb la tecnologia. Estem treballant en això, per a oferir una gran varietat de possibilitats al turista tecnològic. L’objectiu és redistribuir els terminis de per a domesticar aqueixa tendència de mercat i evitar la massificació.
Com gestionen la regulació dels pisos turístics?
Hem sigut fèrtils en la regulació dels pisos turístics comparant-ho amb altres comunitats. La impunitat no va amb nosaltres. També hem desenvolupat campanyes en positiu amb les associacions dels habitatges de lloguer contra l’intrusisme perquè el consumidor trie bé i d’acord amb la legalitat vigent. Considerem que informar és una peça fonamental en aquest combat contra l’economia submergida que encara no ha acabat.
Ha augmentat el turisme internacional a la Comunitat Valenciana?
La internacionalització del turisme en la Comunitat Valenciana va en augment. L’any passat vam superar els 9 milions de turistes internacionals, per tant podem dir que aquest creixement és una certesa reconeguda. A més, ho veiem també en les dades aeroportuàries i en el posicionament en el sector.
Apostaran per l’aplicació de la taxa turística?
No està en la nostra taula de treball, no creiem en la pressió fiscal sobre el sector turístic. Han demostrat àmpliament la seua injecció econòmica en la nostra comunitat, això els recolza i no es mereixen que els ofeguem amb més imposats.
La gastronomia valenciana és un atractiu important per als turistes augmenta el turisme gastronòmic en els últims anys?
Sí, és un sentiment generalitzat. La gastronomia inspira el viatge de moltes persones a venir a la nostra comunitat. L’últim lliurament d’estreles Michelin ha reconegut als nostres cuiners i això ens dóna un gran prestigi en tots els nivells. La gastronomia és una part essencial per a la immersió en un territori, una experiència que fideliza i que deixa al turista amb ganes de tornar.
La marató de València és el millor d’Espanya i dels més reconeguts del món, Què suposa per a la comunitat comptar amb aquest esdeveniment esportiu?
Aquesta marató ens mundialitza. És una aliança magnífica que hem establit amb l’organització. Dóna visibilitat a les grans icones de la ciutat pels quals passa el recorregut de la carrera. Entre altres coses, la clau de l’èxit és l’hospitalitat de tots els valencians, la ciutadania abraça aquesta marató amb un afecte enorme i això ens aporta un gran valor perquè coneguen com som i es porten un bon record de l’experiència. A més, els mateixos corredors es converteixen en ambaixadors de la marca València i això ens juntament amb la gran labor dels organitzadors ens dóna una prescripció i promoció molt valuosa.