Un encreuament amb escassa visibilitat, un senyal ocult per uns arbustos o un carrer amb foradades en l’asfalt. Tots coneixem llocs als carrers de les nostres ciutats que, per densitat de trànsit, traçat perillós o falta de conservació, s’han convertit en un risc per a conductors i vianants. Conscient d’això, la Fundación Línea Directa ha identificat els punts urbans que més accidents greus acumulen de tota la llista de carrers espanyola, sempre amb l’objectiu de lluitar a favor de la seguretat viària.
La M-40 de Madrid a l’altura dels Túnels de El Pardo i de les eixides de Mercamadrid (19 AB sentit sud i 20 sentit nord); l’Avinguda Diagonal en el tram comprès entre Doctor Marañón i la Plaça de Pius XII (zona del Camp Nou i de diverses facultats universitàries); i l’Eix Recol·lectes-Castellana a l’entorn de Cibeles, Nous Ministeris i del Santiago Bernabéu són els punts més perillosos de la llista de carrers espanyola.
Però l’existència de Punts Rojos no és, ni molt menys, un problema exclusiu de Madrid i Barcelona. La Comunitat Valenciana compta amb tres zones urbanes amb accidents greus. A Alacant, l’Avinguda de Dénia en l’eixida del túnel a l’altura del número 75, i a València les Avingudes del Cid (a l’entorn del número 150) i de Blasco Ibáñez (zona de l’encreuament amb Blas de Lezo), es troben també entre les zones urbanes amb més accidents greus d’Espanya.
D’esta forma, el TOP 15 de Punts Rojos de la Fundación Línea Directa és el següent:
Els accidents en ciutat es disparen
La Fundación Línea Directa també ha volgut estudiar l’evolució de la sinistralitat en ciutat segons les dades oficials de la Direcció General de Trànsit, per al que ha analitzat els quasi 500.000 accidents urbans i interurbans succeïts entre 2013 i 2017. El resultat és alarmant, ja que els accidents urbans de trànsit amb víctimes s’han incrementat a Espanya un 24% en els últims 5 anys, enfront del +0,5% de les carreteres interurbanes. De fet, en l’últim any va haver-hi quasi 65.000 sinistres en ciutat enfront dels 37.000 succeïts en carretera, la qual cosa suposa quasi el doble.
Quant a les dades de mortalitat, entre 2013 i 2017, 2.360 persones van perdre la vida en accidents urbans de trànsit, registrant-se un increment del 13% en la totalitat del període a nivell nacional. En el cas de la Comunitat Valenciana, quasi es duplica la xifra de morts, que frega els 250.
Com són els accidents en ciutat
L’accident més comú en via urbana sol ocórrer en rotondes i creus per abast posterior o per impacte lateral, generalment causats per distraccions i per no respectar la distància de seguretat o la prioritat en la via. Quant al vehicle, els danys materials més habituals es produeixen en la part posterior i davantera del cotxe, concretament en els para-xocs i en les aletes, amb un cost mitjà de 1.200 euros.
Quant a les lesions més freqüents, els esquinços cervicals (65%) són els danys corporals més freqüents, seguits de les hèrnies discals (15%) i els esquinços de genoll (10%).
Una plataforma per a denunciar Punts Rojos
La Fundación Línea Directa ha creat una plataforma de denúncia perquè la ciutadania puga reportar aquelles vies (“Punts Rojos”) que pel seu traçat, la seua visibilitat o el seu estat de conservació poden suposar un perill per a la seguretat viària.
La ciutadania pot denunciar l’existència d’aquests llocs introduint la direcció en la pàgina web de la Fundació Línia Directa o geolocalizando el punt a través del seu ordinador, Tablet o Telèfon intel·ligent, de forma completament anònima i senzilla. A més, es pot adjuntar una breu explicació sobre el Punt i aportar una fotografia del lloc. Després de validar el Punt Roig i pujar-lo a la seua pàgina web, la Fundación Línea Directa reportarà a l’Administració competent la seua localització, perquè valore la seua reparació.