El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat la Comunitat Valenciana com a «terra d’igualtat» i ha destacat que la seua «riquesa cultural» serà l’eix dels actes commemoratius del 9 d’Octubre de 2019, que sumaran més d’una trentena per a «mostrar al territori valencià com a terra d’igualtat».
Puig s’ha expressat així en la presentació de la identitat visual i el programa d’activitats del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, on ha afirmat que la ciutadania valenciana posseeix «l’orgull de pertànyer» a una comunitat «amb dos llengües, una enorme diversitat en tot el territori i 5 milions d’esperances».
Per part seua, la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, ha explicat que el programa d’enguany comptarà amb més de 30 actes culturals que se celebraran entre l’1 i el 9 d’octubre, i ha revelat que tots tindran com a fil conductor «la defensa explícita de la igualtat en la diversitat» com a valor de la Comunitat.
Escribano ha afirmat que, quant a la igualtat de gènere, s’ha augmentat el protagonisme femení tant en la programació cultural com en els actes musicals, així com que, en una aposta per visibilitzar a dones històriques, s’ha decorat la seu del Consell amb il·lustracions de les reines de l’antic Regne de València, des de Violant d’Hongria fins a Germana de Foix, creades per Lawerta.
La directora general de Promoció Institucional ha assegurat també que enguany s’ha volgut ressaltar la germanor de les diferents cultures que es creuen en el territori valencià, com l’andalusina o la marroquina, a través de les actuacions de la Berklee College of Music.
Escribano ha recordat a més que s’ha reforçat també el pes històric del Dia de la Comunitat amb una exposició sobre la predel·la del Centenar de la Ploma, una de les obra més representatives del gòtic internacional valencià que ara es troba en procés de restauració després de l’acord rubricat amb el Victòria & Albert Museum de Londres.
Programació musical
Els actes culturals del 9 d’Octubre començaran el dia 1 amb el concert de la Berklee College of Music al pati gòtic del Palau de la Generalitat, un espai que també serà escenari de l’actuació de dansa de Dalias Hells Company, el 2 d’octubre, i de l’Opera Studio del Palau dels Arts Reina Sofia, el dia 3.
El divendres 4 serà el torn del concert de Carles Dénia, mentres que Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani tancaran les activitats del dissabte 5 i la Jove Orquestra de la Generalitat omplirà de música els carrers confrontants al Palau de la Generalitat durant els dies 5 i 6 d’octubre.
El dimarts 8, al migdia, la Banda de música de la Diputació d’Alacant oferirà un concert des de la seu d’aquest òrgan provincial, mentre que a la ciutat de València es podrà gaudir, en la plaça de Manises, dels concerts d’Els Jóvens, Soledad Vélez i Zero en conducta Djs.
Per part seua, el dia 9 d’octubre la Banda Municipal de Castelló oferirà una actuació musical en la capital de la Plana, i a València es podrà gaudir a la vesprada de l’espectacle d’Andrés Belmonte ‘Tariq’.
Gastronomia i cultura
La programació cultural també obrirà, des del dissabte 5, les portes del Palau de la Generalitat i d’altres palaus de València gràcies a la iniciativa ‘Nou palaus per al 9 d’Octubre’, a la qual enguany se sumen rutes turístiques per la ciutat.
En el pla gastronòmic, la programació s’inicia el divendres 4 amb l’obertura d’una gastroneta a les portes del Palau, on es podrà degustar orxata i també els productes propis de la mocadorà.
Així mateix, en la nit del dissabte 5 es projectarà un videomapping sobre la Torre Vella del Palau, encara que abans serà el torn del correfoc que transitarà per les Torres de Quart, el carrer Cavallers i la plaça de la Mare de Déu.
El dilluns 7 d’octubre la poesia tornarà al pati gòtic del Palau de la Generalitat amb la lectura de passatges del Tirant lo Blanch, mentres que en la plaça de Manises tindrà lloc la xarrada TEDxValènciaSalon sobre el futur de l’educació.
El dimarts, a més, es podrà visitar a l’Ajuntament de València la mostra ‘València, amb la Senyera’ i assistir a la interpretació del ‘Cant a la Senyera’ que realitzarà, en diferents sessions vespertines, la Coral Giner de la Societat Coral el Micalet.
Tot això acabarà a mitjanit amb un castell de focs artificials que es dispararà en el llit vell del riu Túria a València, així com en la zona Volvo del port d’Alacant i l’esplanada del Palau de la Festa de Castelló.
Finalment, en el Dia de la Comunitat, les celebracions culminaran amb l’acte institucional que acollirà el Palau de la Generalitat, així com amb el lliurament de la Real Senyera a l’Arxiu Municipal de València i la tradicional processó cívica.
Per als més xicotets
Els actes commemoratius del 9 d’Octubre comptaran també amb diferents activitats infantils, que començaran el divendres 4 d’octubre amb tallers, jocs, teatre i les actuacions d’Els Bíters, la Banda dels Feretes i la Colla d’Àpunt en la plaça de Manises.
El dissabte 5 tindrà lloc, a més, la V Entrada Infantil de Moros i Cristians, i el dia 9 el més xicotets podran assistir a l’homenatge al cuentacuentos Llorenç Giménez en el qual participa el Cor de l’Eliana.