8-M | Las ocho mujeres valencianas que se han convertido en historia de España

Amb motiu del Dia de la Dona, 7 Televalencia ha llançat la revista MYM. Aquest especial presenta a les 35 dones valencianes més influents de la Comunitat Valenciana. Dones que han fet història, famoses esportistes, científiques o empresàries d’èxit, entre altres. Totes elles són referents en la seua especialitat amb vivències personals i professionals a destacar en una jornada com la del 8M.

El contingut de la revista s’anirà revelant durant tot el mes de març als usuaris de la web de 7 Televalencia. Prompte es donaran a conèixer les millors esportistes, empresàries, emprenedores, polítiques i científiques de la Comunitat Valenciana amb rànquings i entrevistes. Hui, un xicotet avanç sobre les vuit dones valencianes que han fet història a Espanya.

Isabel de Villena | Escriptora (1430-1490)

Elionor Manuel de Villena, coneguda com a Germana Isabel de Villena, va ser una religiosa, poeta i prosista espanyola. Està considerada com la primera escriptora coneguda en valencià. La seua obra ‘Vita Christi’, l’única que s’ha conservat, està emmarcada en el protofeminismo espanyol del segle XV. Durant la seua vida religiosa es va envoltar d’un nodrit grup d’escriptors que la van respectar especialment per la seua altura intel·lectual. La seua obra és un contingut indispensable del Segle d’Or valencià.

Conchita Piquer | Cantant (1906-1990)

Lazos de sangre - T3 - Concha Piquer - RTVE.es

Cantant i actriu, una de les figures més rellevants del gènere de la cobla. Va interpretar amb un estil depurat de gran perfecció vocal les composicions més famoses de la cançó espanyola, quasi totes elles obra de Valverde, Quintero, León i Quiroga. Viatjava sempre amb un munt de baguls, els seus i els de la casa amb roba de llit, de taula i similars perquè tenia el costum de llogar un habitatge en el lloc on estiguera de gira. Arran de tot això es va encunyar l’expressió “el bagul de la Piquer”.

Manuela Solís | Ginecòloga (1862-1910)

Manuela Solís Clarás va ser una ginecòloga espanyola, coneguda per ser la primera universitària valenciana i primera dona que va obtenir la llicenciatura en medicina a la Universitat de València. Amb setze anys, va realitzar l’examen d’ingrés en l’Institut de València, convertint-se en una de les primeres dones a cursar en aqueix centre estudis de Batxillerat. A més, també va ser pionera en l’accés a l’educació superior.

Rita Barberá | Política (1948-2016)

Perfil de Rita Barberá, la "eterna" alcaldesa de Valencia - RTVE.es

Llicenciada en Ciències Polítiques i Econòmiques per la Universitat de València i en Ciències de la Informació per la Complutense de Madrid. Des de 1983 era membre del Comitè Executiu Nacional del Partit Popular, formació a la qual va arribar des d’Aliança Popular. Va ocupar nombrosos càrrecs: va ser alcaldessa de València durant 24 anys, entre 1991 i 2015; diputada per València en les Corts Valencianes entre 1983 i 2015; i senadora per designació autonòmica des de 2015 fins a la seua defunció.

Carmen Alborch | Política (1947-2018)

Carmen Alborch | Planeta de Libros

Escriptora espanyola, política i senadora socialista. A més, va ser ministra de Cultura durant la V Legislatura, l’última del Govern de Felipe González. Durant tota la seua trajectòria pública, va ser una incansable lluitadora pels drets de les dones i la igualtat. A més, va ser sòcia d’honor de l’Associació Clàssiques i Modernes, i de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT).

Jerónima Galés | Impressora (xx-1587)

Impressora valenciana del segle XVI. Una de les més conegudes de la seua època, no solament pel llarg període que va exercir com a tal, també pels seus projectes editorials i qualitat de totes les seues publicacions. Sota el pseudònim dels seus dos marits, Jerònima Gal·lès va imprimir més de 250 llibres. Entre els encàrrecs figuraven les institucions valencianes més importants de l’època, com “L’Estudi General”, “El Consell Municipal”, “La Generalitat”, “L’Arquebisbat de València” o l'”Hospital General”.

Matilde Salvador | Compositora (1918-2007)

Compositora i pintora valenciana. Va ser una de les figures més representatives de la música i la cultura de la Comunitat Valenciana. Entre altres premis, va rebre la medalla de la Universitat de València l’any 2001. D’altra banda, va destacar també pel seu ferm compromís amb la llengua i cultura valenciana.

Concepción Aleixandre | Metgessa (1862-1952)

Concepción Aleixandre, pionera de la ginecología española - Cultur Plaza

Metgessa, ginecòloga, inventora, activista, feminista, sufragista i científica espanyola. Va pertànyer a diverses institucions com el Comitè Organitzador del Congrés Pedagògic de 1892; el Consell Nacional de Dones (1919); la Secció de Senyores de la Unió Iberoamericana; el servei d’Inspecció metge escolar; la Societat Ginecològica Espanyola (1892); i l’Associació Espanyola per al Progrés de les Ciències