Antonio Machado va ser un destacat poeta espanyol que en el seu camí d’exili, a causa dels estralls de la Guerra Civil espanyola, va trobar refugi a Rocafort des de finals de 1936 fins a abril del 1938.

La reivindicació de Machado a Rocafort va començar l’any 1989, amb motiu del 50 aniversari de la mort del poeta, impulsada per l’Associació Cultural de Rocafort. El 2009 es van commemorar els 70 anys de la seua mort amb diversos actes organitzats per l’Ajuntament. En 2014 alguns veïns van constituir el grup de treball Machado 75, que també van homenatjar al poeta. Des d’aleshores, en el mes de febrer de cada any, Rocafort ha recordat a Machado amb actes culturals. A més, des de 2015 Rocafort forma part de la Xarxa de Ciutats Machadianes, a la qual també pertanyen Sevilla, Soria, Segòvia, Baeza, Cotlliure.

Totes, comparteixen haver sigut residència del poeta al llarg de la seua vida. La “Xarxa” es va crear el 22 de febrer de 2009 amb l’objectiu de difondre la figura i l’obra de l’escriptor universal.

En aquest context, des del Consistori reivindiquen la importància de la posada en valor del llegat cultural que va deixar el poeta durant la seua estada en el municipi.

Per a l’alcalde, Víctor Jiménez, el fet que el poeta fixara la seua residència a Rocafort, en Vila Amparo, és reivindicar “l’espai que va jugar la província de València, la Comunitat Valenciana i Rocafort en un moment de la història en el què teníem una efervescència cultural que, lamentablement, va quedar cercenada durant el final de Guerra Civil”.

Per açò, assegura, des de les administracions “tenim l’obligació i el compromís de reivindicar i de restituir…, perquè per Vila Empare van passar  intel·lectuals de primer ordre nacional i internacional (…) preocupats per la situació política, la situació econòmica del país, que es dessagnava en els últims espertenecs de la Guerra”.

Insisteix en què Machado va escriure molta prosa i versos en Vila Amparo, i “tot açò és el que hi ha que posar en valor, perquè seria absurd que no fórem capaços de recordar la importància que va tenir València com a capital cultural durant els últims anys de la República”. De la mateixa forma, incideix en la necessitat de rendir el tribut que es mereix l’únic poeta espanyol reconegut per la UNESCO com a universal i que va residir en aquesta localitat de  l’horta valenciana.

Una labor que s’està duent a terme des del Consell Sectorial Rocafort Ciutat Machadiana, formada per associacions locals.

Entrevista completa en: