La Delegació de Govern ha acollit la reunió de la Junta Local de Seguretat per a abordar l’actualització del Pla General de Seguretat de la Ciutat de València i en la qual l’Ajuntament ha estat representat l’alcalde Joan Ribó, la regidora responsable de l’àrea de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzatto i el cap de la Policia Local, José Serrano. En finalitzar, l’alcalde de València ha reiterat el missatge de seguretat i confiança en la labor de la Policia local i els cossos i forces de seguretat que ja va transmetre després de la recent Junta de Portaveus del govern municipal.
Joan Ribó ha expressat la seua satisfacció “pel desenvolupament d’esta Junta de Seguretat per a revisar i actualitzar el dispositiu de seguretat en la ciutat de València” i ha volgut transmetre a la ciutadania “la sensació de seguretat, la sensació que tots els efectius estan treballant, que tots els mecanismes de seguretat, tant en l’àmbit estatal com autonòmic o local, estan col·laborant molt seriosament en les tasques d’informació i prevenció”.
Quant als aspectes de ‘prevenció passiva’ ha recordat que s’han instal·lat en la via pública “al voltant de 90 bol·lards i testos, i a més es situen cotxes policials sistemàticament en determinats llocs com a mesura d’obstrucció física, però a més s’estan desenvolupant tasques d’informació i d’articulació, que són molt importants, amb una actitud de col·laboració molt activa per part de la Policia Local, que anem a incentivar encara més millorant el seu treball i la seua formació al costat de la Policia Nacional i la resta dels cossos de seguretat de l’Estat, que són evidentment els que tenen les competències en la lluita contra el terrorisme”.
Ha dit l’alcalde de València que “la ciutadania ha d’estar tranquil·la perquè s’està fent tots els possibles per a previndre i protegir. Estem treballant també en nous mecanismes de coordinació i estic tranquil i content perquè totes les parts estiguen tenint una actitud molt activa”, ha afegit Ribó, que s’ha referit a iniciatives concretes per a la nostra ciutat. “A València estem treballant també en un assumpte que ens preocupa i que és el dels grans esdeveniments que se celebren, entre els quals sobreïx un per damunt de tots: les Falles”.
En este sentit, ha avançat que en les pròximes Falles hi haurà un reforçament de les mesures de protecció i seguretat, “augmentant el control per part de la Policia Local, però també per part de Protecció Civil i Bombers. El pròxim any cauran en cap de setmana i es pot fer una previsió que hi haurà molta gent al carrer”.
A més de les Falles s’ha referit a altres grans esdeveniments com els esportius. “Els camps de futbol s’omplin cada quinze dies amb milers de persones, però també tenim altres activitats esportives de desenes de milers de persones, com és el cas de la mitja marató o de la marató, el bàsquet, activitats musicals com la festa de Cap d’Any o, per descomptat, el 9 d’Octubre”. En la reunió de hui s’ha analitzat “la millor manera de garantir la seguretat de totes les persones, i els valencians poden estar tranquils sabent que les forces de seguretat estan treballant en una articulació i col·laboració que està millorant cada vegada més. I també en una millora de la informació i la prevenció”.
PREVENCIÓ I DIVERSITAT CULTURAL
En l’aspecte de prevenció, Joan Ribó ha recordat que ja abans des produïren els atemptats de Barcelona i Cambrils, “i a partir d’unes pautes del Ministeri de l’Interior, estem treballant en la multiculturalitat i per a evitar el sorgiment de brots de radicalització. Per exemple possibilitant que totes les religions puguen desenvolupar lliurement les seues creences”. L’alcalde ha recordat la labor desenvolupada des de la regidoria d’Igualtat, encapçalada per Isabel Lozano, en aspectes relacionats amb la prevenció de la radicalització violenta.
El Delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, s’ha sumat al missatge de tranquil·litat i de seguretat llançat per Ribó, i ha recordat que després dels atemptats del passat mes, una de les mesures acordades va ser la d’“aprofundir les relacions amb les policies locals, i també es recomanava una actualització dels plans de seguretat de les ciutats amb la introducció de mesures de protecció física o mesures passives de seguretat.”
S’ha referit Moragues al disseny d’unes “zones sensibles de gran concentració i acumulació de persones i de zones de gran afluència turística”, puntualitzant que “les mesures de protecció física no poden impedir o dificultar que els serveis de bombers o els serveis d’urgència sanitaris puguen operar”. En eixe sentit, l’alcalde Joan Ribó ha puntualitzat que en estos moments “estem afinant eixes mesures de protecció física perquè no generen problemes per al manteniment de l’obertura dels comerços, entrada de cotxes circulació de bicicletes…”.
L’alcalde de València ha informat que s’està treballant per a millorar les mesures de seguretat en els mercats extraordinaris “que tenen molta afluència de gent, i és una de les tasques específiques que està duent a terme la Policia Local”, i ha comentat que hui mateix es publica en el Butlletí Oficial de l’Estat la convocatòria de l’oposició per a cobrir 30 places en este cos municipal. “Fa 11 anys que no es convocaven oposicions en la Policia Local en l’Ajuntament de València. Nosaltres les hem convocades enguany i anem a tornar a convocar-les a l’any que ve”, ha informat. ”A més la convocatòria d’esta oposició ens permetrà tenir una borsa de treball per al cas que fóra necessari contractar personal interí.”
Tots dos, Ribó i Moragues, han agraït el treball realitzat durant estos dies, que ha finalitzat amb una actualització del Pla General de Seguretat de la Ciutat de València, amb el disseny de les zones sensibles i l’establiment de mesures de protecció física.