El 86% de los brotes declarados en la Comunitat Valenciana ya están cerrados
Personal del Hospital La Fe en el exterior del edificio.

El 28 de febrer és conegut com el Dia Internacional de les Malalties Estranyes, una jornada per a donar visibilitat als problemes de salut més inusuals que es donen entre la població. Cada vegada són més les malalties que van sorgint al llarg del temps. Per això, descobrirem quines són algunes d’aquestes malalties.

1. SÍNDROME DE NEGACIÓ

Síndrome de negació o síndrome de Cotard és una malaltia molt poc usual. Aquesta malaltia tracta en què les persones que la pateixen estan convençudes que estan mortes i es veuen com zombies. Afirmen sentir que no tenen sang, ni cervell, ni òrgans.

Aquesta malaltia apareix de forma sobtada i és comuna en les depressions més greus. També pot derivar-se a altres malalties mentals com l’esquizofrènia o la psicosi.

Els símptomes més comuns d’aquesta síndrome són: la depressió, l’automutilación, pensaments suïcides, analgèsia, absència de dolor, creença que el cos està mort.

2. SÍNDROME DE LA MÀ ALIENA

És un trastorn neurològic que provoca que les persones afectades tinguen un total de absència de control sobre una de les seues mans. Aquesta malaltia té el seu origen en danys ocasionats en el cervell. Sol aparèixer després d’operacions quirúrgiques com comisutomías, que consisteixen en la secció del cos callós per a tractar malalties amb la epilèpsia.

El símptoma més habitual és notar que es perd el control sobre una mà, que actua de forma independent. S’ha comprovat que els símptomes s’acceleren quan el pacient pateix situacions de estrès o ansietat.

Avui dia no existeix un tractament específic per a aquesta síndrome. Sol desaparèixer quan la persona es va recuperant d’una altra malaltia que és la que li ha causat la síndrome de la mà aliena. La teràpia de la caixa d’espill, les tècniques de teràpia cognitiva i les de aprenentatge de tasques ajuden a controlar els símptomes.

3. HIPERTRICOSIS

Coneguda també com la síndrome de l’home llop. Malaltia caracteritzada per el excés de borrissol en el cos exceptuant els palmells de les mans i dels peus. Pot arribar a mesurar els 25 centímetres de llarg. El més freqüent és que s’adquirisca per via genètica.

L’únic tractament que té aquesta síndrome és la depilació o l’afaitat. Lògicament el borrissol torna a créixer i és per això que molts opten a la depilació per làser.

4. SÍNDROME DE STENDHAL

Definit com un malestar psíquic després d’observar de gran bellesa en una mateixa ciutat i un curt espai de temps. Conegut també com la síndrome de l’estrès del viatger o la malaltia dels museus. Els experts expliquen aquesta síndrome com la experimentació d’un plaer excessiu.

Es considera que és una malaltia psicomática a causa de la relació bidireccional que existeix entre ment i cos. Els investigadors atribueixen el seu origen al moment en el qual les persones observen obres de gran bellesa en un curt període de temps.

Els símptomes són: elevat ritme cardíac, vertigen, confusió, ansietat, depressió, palpitacions, tremolor i al·lucinacions.

5. DELIRI DEL SHOW DE TRUMAN

És un trastorn psicològic en el qual el pacient creu que la seua vida és part d’un reality xou o obra teatral. El terme va ser posat pels germans Joel e Ian Gold, un psiquiatre i un neurofilósofo a causa de la pel·lícula ‘El Show de Truman’.

Aquest trastorn no està reconegut en el manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals, però es classifica com un trastorn delirant de tipus persecutori.

Els pacients se senten observats en tot moment. Senten que els estan gravant i la seua vida és el centre d’atenció per a milions de persones, la qual cosa li converteix en un personatge atractiu i desitjable.