Tiburón Blanco

Steven Spilberg va aconseguir amb la seua pel·lícula ‘Tauró’, que els nostres banys en la platja ja mai foren igual de plàcids i tranquil. Per molt remota que siga la costa en la qual decidim passar els nostres dies de vacances, cada vegada que entrem en l’aigua i ens allunyem una mica de la riba, sempre ens ve a la ment la melodia que va compondre John Williams per al film i mirem a dreta i esquerra cercant una aleta d’esqual acostant-nos a nosaltres. Però, quines possibilitats tenim de trobar un esqual blanc en la platja de la Malva-rosa?

L’albirament d’aquesta espècie de tauró, una de les més perilloses que existeixen, sol ser freqüent en les costes sud-africanes. Internet està plagat de vídeos de surfistes fugint d’aquests animals a tot córrer en aqueixa zona del planeta. Però el Mediterrani no està exempt de la visita d’aquests depredadors. Segons l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, els taurons visiten les nostres costes de tant en tant, però es desconeix quants exemplars són habituals i si viuen molt prop de nosaltres o solament estan de pas. Però haver-los, hi ha.

Els països més visitats pel tauró blanc són Malta, Tunísia i la costa siciliana ja que estan considerats, per les seues condicions climatològiques, una zona propícia per a la seua reproducció. L’animal més gran va ser capturat en les costes malteses i mitjana més de 7 metres de llarg. A Espanya, el de major envergadura quasi va aconseguir els 6 metres.

Allò va ocórrer en la dècada dels 80. Però fa dos anys, els pescadors de la zona van començar a compartir imatges de tonyines i dofins els cossos dels quals apareixien partits en dos o mutilats per un animal de mandíbules molt grans. Tot apunta a és obra del tauró blanc, ja que cada vegada és més fàcil veure, fins i tot balenes, en les càlides aigües del Mediterrani i els taurons vindrien seguint-los perquè, al cap i a la fi, suposen la seua font principal d’alimentació.

En el nostre país, el tauró blanc sol passejar-se per Tossa de Mar a Catalunya, Vinaròs a la Comunitat Valenciana i en les illes Balears. Encara que el tauró que més s’aproxima a les nostres costes és la Tintorera, de caràcter més inofensiu. Encara que per precaució i sense que hi haja constància de l’atac a cap banyista, cada vegada que un esqual d’aquesta espècie trau el cap a qualsevol platja, es procedeix al desallotjament immediat de la mateixa i al seu tancament temporal fins que l’animal desapareix.

És fàcil que ens ataque un tauró Blanco en qualsevol platja de la província de València? Segons la web ‘International Shark Attack Files’, a Espanya solament s’han produït tres atacs de taurons a humans des de 1847 a 2012. Un d’ells a tan sol 200 metres de la riba en la platja de les Arenes. La víctima va ser un metge valencià i ell mateix va poder realitzar-se un torniquet en la cama.

Malgrat tot, els científics asseguren que els humans no formem part de la dieta dels taurons i que les possibilitats de morir en les seues gargamelles és d’1 de cada 4 milions. De totes maneres, no està de més que cada vegada que ens fiquem en l’aigua, estiguem atents pel que puga passar.