25N | Ana Orantes, la mujer que hizo que España cambiase sus leyes
Ana Orantes, la primera mujer que habló públicamente sobre la violencia de género.

Hui Espanya commemora el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, una lluita per a acabar amb el maltractament cap a la dona. Una de les figures clau en aquesta lluita ha sigut Ana Orantes. El seu testimoniatge, fet públic uns dies abans de morir a les mans de la seua parella, la van convertir en impulsora de la Llei contra la violència de gènere a Espanya.

Enguany es compleixen 25 anys de la mort d’Orants. Aquesta granadina va ser la primera dona que va denunciar públicament que patia abusos a les mans de la seua parella. Des del moment en el qual es va casar va començar a ser colpejada amb duresa. A pesar que va tractar de divorciar-se quan es va aprovar la separació legal, el seu marit va aconseguir convèncer al jutge per a no fer el pas. No va ser fins a 1996 quan finalment el va aconseguir.

Un any després, a principis de desembre de 1997, Ana va decidir contar la seua història en Canal Sur per a animar a altres dones a fer el pas i allunyar-se de marits maltractadors. En el programa, Orants va descriure com el seu espòs li estirava del pèl i l’estavellava contra la paret. En algunes ocasions, aqueixes agressions es van arribar a cometre fins i tot davant dels seus fills.

25N | La mujer que hizo que España cambiase sus leyes
Ana Orantes en el seu testimoniatge públic emès en Canal Sur.

Tretze dies després d’eixir en televisió, el que ja era el seu ex marit la va assassinar. L’home la va colpejar, la va emmordassar en una cadira i la va ruixar amb gasolina fins que la va cremar visca.

DE CRIM PASSIONAL A VIOLÈNCIA DOMÈSTICA

En un moment en el qual la violència masclista era un tema tabú a Espanya, les declaracions d’Ana van marcar un abans i un després en aquesta lluita. Gràcies al seu testimoniatge, va unir a tot un país i va donar peu a un canvi social. A partir d’ací els mitjans de comunicació ja no es referien a la violència masclista com a «crim passional» si no com a «violència domèstica».

El cas d’Ana Orantes també va donar peu a reformes legals. Mentre ella va voler denunciar en diverses ocasions, no hi havia cap llei que protegira les dones de la violència masclista. Després de la seua defunció, dones de tota Espanya van prendre els carrers per a protestar per la falta de protecció cap a la dona. Finalment gràcies al renou que es va formar per Orants, el govern va aprovar La Llei integral contra la Violència de Gènere en 2004. Aquesta llei va ser considerada una de les més avançades d’Europa.

A l’esquerra, els fills d’Orants en el judici contra el seu pare (dreta).

Hui dia es continua recordant a Ana Orantes com la dona que va trencar amb els esquemes. Des de la seua aparició es va convertir en una referent, que va deixar grans canvis socials.

LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN XIFRES 

Espanya va començar recol·lectar xifres de violència domèstica a partir de 2003. Segons dades del Ministeri d’Igualtat, des de l’1 de gener d’aqueix any ja són 1.171 dones les que han perdut la vida per violència masclista. Mientras que, en el que va de 2022 ja són 38 les dones assassinades a Espanya, tres d’elles en la Comunitat.

El percentatge de denúncies d’aquest últim any ha augmentat respecte a l’anterior. Amb un 19,33% més que en el 2021, s’han rebut 78.146 anomenades. Les denúncies han sigut interposades per la víctima en el 71.19% dels casos.