21 Premios Nobel se citarán próximamente en Valencia
Vicente Boluda y Javier Quesada frente al autobús turístico donde se ha realizado la presentación.

La 34 edició de els Premis Jaume I comença a prendre forma a València. Aquest matí el president executiu de la Fundació Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, i el president de la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats, Vicente Boluda, han presentat les novetats de la Reunió de Jurats que decidirà qui són els pròxims guardonats.

Segons han avançat, enguany el jurat estarà compost per prop d’un centenar de persones. De tots ells, hi haurà un total de 21 Premi Nobel i tres d’aquests assistiran per primera vegada com a jurat. Es tracta del Dr. Paul Milgrom, Premi Nobel de Ciències Econòmiques 2020 (EEUU); el Dr. David Julius, Premi Nobel de Medicina 2021 (EEUU); i el Dr. David McMillan, Premi Nobel de Química 2021 (Escòcia).

Serà els pròxims 6 i 7 de juny quan tinga lloc la tradicional Reunió de Jurats a València. D’aquesta cita eixiran les sis persones guardonades de la 34 Edició dels Premis Rei Jaume I en les categories Investigació Bàsica; Economia; Investigació Mèdica; Protecció del Medi Ambient; Noves Tecnologies i Emprenedor.

D’esquerra a dreta els Premis Nobel Dr. Paul Milgrom, Dr. David Julius i Dr. David McMillan.

Fins al tancament de termini de presentació de candidatures, el 5 d’abril, es van rebre 182 candidatures. Entre els remitents es troben prestigiosos professors d’universitats, institucions acadèmiques i investigadors.

La Reunió de Jurats és l’única cita d’Europa que reuneix un número tan considerable de Premis Nobel. A més, com cada any, el jurat comptarà amb la presència dels principals empresaris del país en el jurat de l’Emprenedor.

Actes dels dies 6 i 7 de juny a València

El primer dia, els Premis Nobel visitaran nombrosos instituts i centres d’investigació d’interès. L’endemà, 7 de juny, la jornada arrancarà en Capitania General. Allí tindrà lloc la lectura de la ‘Declaració’ dels Premis Nobel. Després se celebraran les reunions dels jurats en les quals es deliberaran qui són els sis guardonats de la 34 edició.

Javier Quesada durant la presentació de la 34 edició de reunió dels jurats dels Premis Rei Jaume I.

Després d’ella, els guanyadors seran proclamats en el Palau de la Generalitat a càrrec del president de la Generalitat, Ximo Puig.

Campanya creativa enfocada al turisme

Aquesta campanya s’ha enfocat com si fora una iniciativa de turisme amb el objectiu de comunicar quin és #ElPaísEnElQueCreemos. “Una Espanya que a més de ser coneguda per les seues tradicions, la seua gastronomia i les seues platges també siga reconeguda per comptar amb un sistema emprenedor i científic fort”, han assenyalat.

La roda de premsa ha tingut lloc en un autobús turístic aparcat en la mateixa Plaça de l’Ajuntament de València. Aquest particular escenari s’ha triat com a símbol de la campanya creativa de l’edició, inspirada en cartells antics de turisme però incloent alguns elements actuals que representen també aqueix costat més innovador del nostre país. No es tracta d’una crítica, sinó de una reivindicació en positiu, de sumar tot el que ens pot fer avançar.

“Tenim grans científics, científiques, emprenedors i emprenedores. Amb l’impuls adequat al nostre I+D+i, a la nostra ciència i les nostres empreses aconseguiríem ser un país molt més competitiu a nivell internacional, que a més d’atraure turistes atrauria a més investigadors i inversions de tot el món”, ha declarat Quesada.