La Nit de l'Alba dará la bienvenida a las Fallas de septiembre

La Diputació de València ha presentat aquesta setmana la segona edició de ‘Torna la Llum’. Es tracta d’un projecte finançat per la corporació provincial i organitzat per l’Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana (Piroval). L’objectiu és contribuir a la reactivació d’un sector greument afectat per la cancel·lació d’esdeveniments i festes populars a causa de la pandèmia.

La iniciativa consisteix en el tret de castells de focs artificials en una quinzena de municipis de València. Aquests es dispararan el 9 d’Octubre i tindran una duració d’11 minuts aproximadament.

Ha sigut la mateixa Piroval qui ha seleccionat els 15 municipis. Per a l’elecció només hi havia una única indicació per part de Diputació: no repetir localitzacions de la primera edició del ‘Torna la Llum’.

Les 15 localitats seran Alfafar, Almàssera, Burjassot, Mislata, Montcada, Paterna i Torrent a la comarca de L’Horta; Vilamarxant i La Pobla de Vallbona al Camp de Túria; Ontinyent i L’Olleria a La Vall d’Albaida; Xest en La Foia de Bunyol; Énguera en La Canal; Sueca en La Ribera Baixa; i Xàtiva a La Costera.

Col·laborar, cooperar, consensuar

‘Torna la Llum’ és el nom amb el qual la Diputació i Piroval van batejar la iniciativa conjunta per a ajudar el sector pirotècnic a recuperar activitat després dels mesos de fortes restriccions a causa de la Covid-19.

La corporació que presideix Toni Gaspar va invertir l’any passat 300.000 euros en els 15 castells disparats simultàniament en d’altres municipis de la província el mes de juliol, amb més de 7.000 quilos de material pirotècnic.

En 2021 s’ha donat continuïtat a aquesta línia de ajuda amb altres 300.000 euros per a finançar la segona edició d’un esdeveniment múltiple que, en aquesta ocasió, s’ha traslladat al 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.

El pirotècnic és un dels sectors tradicionals amb els quals col·labora la Diputació a través de l’àrea de Presidència. La finalitat és dinamitzar l’activitat del teixit productiu de la província. En total, més d’un milió d’euros anuals que la corporació distribueix entre el Gremi d’Artistes Fallers; Piroval; l’Associació Nacional de Floristes; el Gremi Artesà de Sastres i Modistes; el Gremi Artesà d’Indumentària Valenciana; el Gremi de Mestres Abaniqueros, que s’ha incorporat enguany a les ajudes; i les comissions falleres.