Espanya ha complit 10 anys sense la banda terrorista ETA. Va anar a l’octubre de 2011 quan l’organització basca va anunciar la fi de l’activitat armada. Fins llavors, el país sencer va viure 35 anys de terror sota amenaces, assassinats, atemptats i fins i tot segrestos.

En aqueixes quasi quatre dècades d’història, més de 800 persones van perdre la vida a les mans d’ETA. La Comunitat Valenciana no va ser immune a l’activitat terrorista i va patir fins a 58 atemptats. En xifres globals, la banda va deixar un total de 70 ferits i 9 víctimes mortals, entre elles civils i fins i tot una menor.

El primer atemptat d’ETA que es va produir en la Comunitat va ser l’1 de maig de 1985. En plena festivitat del Dia del Treballador, les localitats de Benidorm i El Saler es van veure atrapades en el caos. Dues bombes van esclatar en la mateixa jornada. una al costat de la platja de Llevant i una altra enfront de l’Hotel Sidi Saler.

Però l’activitat terrorista no va acabar ací. 1985 va ser l’any amb major nombre d’atemptats per part d’ETA en l’autonomia deixant clar el seu objectiu d’atacar el turisme. Alacant va ser la província que es va portar la pitjor part i va viure fins a tres atemptats en la mateixa setmana.

A la bomba de Benidorm l’1 de maig, li van seguir dos artefactes explosius a la platja de Sant Joan i un tercer en la del Postiguet. Totes elles detonades el divendres 3 de maig. A més, només 48 hores després, el diumenge 5 de maig, va haver-hi una altra bomba prop de l’Hotel La Zeña (Torrevieja).

Atemptat d’ETA enfront d’un hotel de la platja del Postiguet en 2003. / AGÈNCIES

L’ASSASSINAT DE BROSETA EN BLASCO IBÁÑEZ

Un altre moment destacat de l’acció terrorista d’ETA es va viure en la mateixa ciutat de València. El 15 de gener de 1992 el polític valencià i catedràtic de Dret Manuel Broseta era assassinat en la mateixa avinguda Blasco Ibáñez. L’ex secretari d’Estat per a les Autonomies amb UCD va rebre un tir en el clatell quan a les 10.20 eixia d’impartir una classe.

Segons va relatar la principal testimoni del crim, una jove estudiant que es trobava molt pròxima a Broseta, els terroristes van ser un home i una dona. Aquests van fugir en un cotxe que hores després va explotar en l’avinguda d’Aragó ferint a un policia.

L’atemptat va causar una enorme commoció a València. Avui dia encara pot veure’s el monument que l’Ajuntament va alçar en record de Manuel Broseta. La columna és una rèplica a la del claustre de la Nau i està situada en el mateix punt de Blasco Ibáñez on va ser abatut.

Homenatge al professor Manuel Broseta en el 29º aniversari del seu assassinat. / GVA

EL CORTE INGLÉS DE PINTOR SOROLLA, EN EL PUNT DE MIRA D’ETA

Tres anys després, València va tornar a estar en el punt de mira amb el que podria haver sigut una massacre. ETA pretenia replicar l’atemptat d’Hipercor (Barcelona, 1987) on havia mort una vintena de persones.

En aquest cas, la banda va col·locar dos explosius en El Corte Inglés de Pintor Sorolla. No obstant això, una de les dos bombes no va explotar i l’altra va ser albirada a temps permetent desallotjar l’edifici.

L’últim atemptat perpetrat pel grup terrorista en la Comunitat Valenciana va tenir lloc en 2005. En aquesta ocasió l’explosió va tenir lloc en una residència d’empleats del BBVA en la localitat alacantina de la Vila Joiosa però no va aconseguir causar víctimes mortals.