El compte enrere per a la temuda tornada al ‘cole’

Les famílies valencianes gastaran en la tornada al col·legi una mitjana d'entre 178 i 1.640 euros per alumne.

La vuelta al cole
En plenes vacances, comença a sonar ja la temuda tornada al ‘cole’. I és que, enguany, les famílies valencianes gastaran en la tornada al col·legi una mitjana de 178 euros per alumne escolaritzat, en el cas d’un centre públic, 591 euros en el concertat i 1.640 euros en un centre privat. Una xifra que que suposa un increment del 7% respecte al passat any.

A més, a aquestes quantitats cal afegir el cost dels llibres si no es participa en Xarxa Llibres, 300 euros de mitjana que poden variar en funció del curs escolar, segons la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, qui ha facilitat les dades.

També assenyala que a les despeses d’uniformes, material, menjador i llibres cal sumar el cost del transport escolar per a alguns casos, que pot suposar uns 130 euros de mitjana.

El secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicente Inglada, considera que la pujada és mínima pel que fa a l’any passat, i destaca l’estalvi important que ha suposat per a les famílies la millor gestió per part de laConsellería d’Educació del programa Xarxa Llibres, que en alguns casos suposa l’estalvi de quasi 350 euros per fill.

Recomanacions

Per a fer més suportable el cost escolar de setembre, l’organització aconsella portar un control de les despeses relacionades amb la volta al col·legi, repassar el material escolar que tenim a casa i fer una llista del que realment necessitem.

A més, recomana no comprar tot el material alhora en el mateix establiment, ja que pot haver-hi variacions de preus d’uns llocs a uns altres, i sí comparar entre diversos establiments.

A més, assenyala que no cal deixar-se portar pels desitjos del menor, al que a més cal inculcar valors com el respecte i la conservació dels seus útils de treball, i s’ha de fugir de les marques o dels productes escolars amb recursos publicitaris.

Quant a la roba i calçat, assenyala, és convenient traure partit de tot el que es puga de l’any anterior i aprofitar el que encara quede de rebaixes per a comprar el necessari.

També aconsella no acudir a crèdits ràpids per al finançament de les despeses de la volta al col·legi, ja que aquest tipus de préstecs tenen uns alts interessos que poden posar en escac l’economia familiar.

Així mateix, la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ha recordat a les diferents Administracions la necessitat d’incrementar les ajudes als xiquets en risc d’exclusió social perquè disposen de les mateixes oportunitats que la resta de l’alumnat de la Comunitat