La regidoria de Govern Interior ha renovat la il·luminació d’un total de 46 monuments ornamentals repartits per la ciutat i els seus pobles «amb l’objectiu de recuperar el seu valor cultural, patrimonial i arquitectònic». 43 d’eixos monuments, fins ara, estaven apagats. Als altres 3, que estaven encesos, s’han substituït els llums o projectors per altres més eficients i, per tant, de menor consum. A més, s’han instal·lat-hi sistemes de telegestió per a poder modificar de forma singularitzada l’apagat o l’encesa en ocasions especials.
El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha informat d’esta iniciativa «que simbolitza com l’equip de govern municipal esta recuperant la ciutat, que durant l’etapa anterior estava esmorteïda, apagada». Segons ha explicat l’edil, «en l’any 2013, l’anterior equip de govern va decidir apagar la il·luminació de tots els monuments que disposaven d’este tipus d’instal·lació ornamental, per raons econòmiques, deixant només 13 elements encesos, només de divendres a diumenge, i des de l’hora d’encés de l’enllumenat públic fins a les 24 hores».
«Nosaltres consideràvem que teníem un deute amb el patrimoni, i per això a més d’encendre monuments alguns dels quals porten més de 5 anys apagats, hem ampliat l’horari d’encesa, que en el període comprés entre l’1 de març i el 31 d’octubre, de diumenge a dijous, romandrà fins a la 01.00 hores de l’endemà; i divendres, dissabte i vespres de festiu, fins a la 01.30 hores», ha explicat el regidor, qui també ha aclarit que des de l’1 de novembre fins el 28/29 de febrer, els monuments estaran encesos tots els dies fins a les 00.30 hores.
Pel que fa al consum aproximat anual dels 13 monuments fins ara encesos, entre els quals estaven, per exemple, el Palau del Temple i les Torres de Quart i Serrans, tots ells al centre de la ciutat, este era aproximadament de 12.000 euros i 103.899 kW/hora.
En una primera actuació s’instal·laren 71 noves lluminàries amb tecnologia LED en la façana de la Casa Consistorial, edifici catalogat com a Bé de Rellevància Local, «que realça la riquesa dels seus elements arquitectònics neoclàssics amb la combinació d’efectes lumínics que canvien de color per commemorar diferents efemèrides», tal com passarà a partir de hui en la Porta del Mar, emplaçada sobre la fonamentació de l’antiga muralla i reproducció exacta de l’anomenada Porta del Real que va estar situada enfront del pont del seu nom i va ser construïda l’any 1801 i demolida en l’any 1868.
A més de la Porta del Mar, compten amb una «nova i eficient» il·luminació, entre altres elements, els campanars de Benifaraig i Massarrojos, en la zona Nord de la ciutat, o el Parotet o l’Església de la Torre en la zona Sud.
Las terrazas también son para el invierno: descubre las cinco mejores de Valencia