Curiositats dels actes d’Exaltació de les Falleres Majors de València

De qui és la veu que s'escolta en les exaltacions?, Qui són els "maceros"? Us detallem algunes curiositats d'un dels actes més protocol·laris i emotius del calendari faller.

Quan falten a penes hores perquè es  celebre l’acte d’Exaltació de les Falleres Majors de València, i quan estem a punt de conèixer, un dels secrets millor guardats: el color dels “Expolins” que lluiran les nostres falleres majors, coneixerem altres detalls que potser no sabies d’un dels actes més esperats del cicle faller.

Els Cotxes d’Època. Les Falleres Majors i les seues Corts d’Honor, arriben a l’Exaltació amb cotxes antics, que les traslladen des de l’Ajuntament de València fins al Palau de la Música. Les components de les Corts d’Honor, viatgen de dos en dos, en parelles, i les Falleres Majors de València, van acompanyades pel Regidor de Festes i Cultura Festiva i el seu mantenidor/a (Rosángeles Valls i Javier Vilalta, en la infantil).

La desfilada, és el moment més esperat per les components de la Cort d’Honor, ja va sent habitual veure a les Falleres Majors de València, movent-se corrent d’un accés a la sala Iturbi a l’altre, per a poder veure desfilar a les seues companyes. La música de la desfilada que acompanya a la Fallera Major de València i les seues Corts d’Honor, és obra del mestre Francisco Grau Vergara , qui va compondre en 2003 les noves Suites que només poden ser utilitzades per a la desfilada de les nostres màximes representants.

La Veu en Off de les exaltacions, la posa Rafael Martí Monforte, president de la comissió fallera Ángel de l’Alcázar-José Maestre, més coneguda com la falla “El Cid”.
La salutació de les Falleres Majors de València. El dia de l’Exaltació serà la primera vegada que nostres màximes representants saluden amb la banda oficial que les acredita. Les falleres majors van girant sobre si mateixes , per a poder saludar a tot el públic reunit a la sala Iturbi .

Marina Civera

El públic. El públic que ocupa el pati de butaques del Palau de la Música ho componen les Falleres Majors de totes les comissions de la ciutat, i les Falleres Majors i els Presidents Infantils, en el cas del dissabte(com a curiositat direm que Marina Civera, es trobava l’any passat quasi en les últimes files del Palau, molt prop del corredor pel qual va accedir la seua antecessora Rocio Gil Uncio) . Les primeres files estan reservades per a les Falleres Majors de les comissions que tenen components en la Cort d’Honor i per a les Falleres Majors de la comissió de les Falleres Majors de València.A més Les primeres files de tots dos costats de l’escenari es reserven per als familiars de les Falleres Majors de València i les seues Cort d’Honor.

Els maceros, són una figura que acompanya les Falleres Majors de València i a l’alcalde de la ciutat durant la desfilada i que aporten solemnitat a l’acte. El seu origen data del segle XV i la seua comesa no consistia únicament a iniciar les desfilades, sinó que oficiaven també de porters de sala en les festes oficials. Situats en el marc de la porta, havien d’anunciar l’arribada de la persona d’autoritat, fent callar als presents amb un colp donat en el sòl amb una maça de major grandària.

La família. És habitual veure a alguns membres de les famílies, amics, fallers de les comissions de les Corts d’Honor i les Falleres Majors participant de l’acte, ja siga durant la desfilada de les canastilles o portant les bandes, rams, insígnies de les protagonistes.
Festes germanades . A l’acte d’Exaltació acudeixen les Bellees del Foc d’Alacant, així com les Reines de les Festes de Castelló, i ofereixen una canastilla de flors a les Falleres Majors al ritme de “Rotllo i Canya” (himne de les festes de Castelló), i Les fogueres de Sant Joan” (himne dels fogueres de Sant Joan).


L‘Himne de la Comunitat Valenciana i la banda municipal. L’any 2017, l’himne de la Comunitat Valenciana va ser interpretat per una dona, per primera vegada en la història. Rafael Sanz Espert, debutarà en aquest acte com a director de la banda municipal, després de ser nomenat el mes de juny passat.

Focs artificials. En finalitzar tots dos actes, les Falleres Majors i les seues Corts d’Honor es dirigeixen a l’exterior del Palau de la Música, on té lloc un espectacle pirotècnic. El divendres el tret és cortesia de Pirotècnia Martí i es dispararà a les 00.07 aproximadament.

Primera ofrena a la Verge. Després de l’Exaltació de la Fallera Major Infantil de València les Falleres Majors i les seues Corts d’Honor es dirigeixen a la Basílica de la Verge dels Desemparats, i realitzen una ofrena les Falleres Majors de València tenen l’oportunitat de pujar al camarí de la Verge i besar el seu mantell.

Una nit i una tard inoblidables que segur que les nostres Falleres Majors i les seues Corts d’Honor, mai oblidaran. 7Televalencia i Viu les Festes t’ho oferiran en directe.

7Televalencia y Vive las Fiestas se preparan para traerte toda la magia de las Exaltaciones de las Falleras Mayores de Valencia

Empieza un día muy especial para la Fallera Mayor 2019

Las maquetas de las fallas y los artistas falleros protagonistas en la feria de Turismo de Madrid