exaltación falleras mayores
Imagen de las Falleras Mayores de Valencia en el ensayo/ Foto: JCF

Quan falten a penes hores perquè es  celebre l’acte d’Exaltació de les Falleres Majors de València, i quan estem a punt de conèixer, un dels secrets millor guardats: el color dels “Espolins” que lluiran les nostres falleres majors, coneixerem altres detalls que potser no sabies d’un dels actes més esperats del cicle faller.

Una nit i una tard inoblidables que segur que les nostres Falleres Majors i les seues Corts d’Honor, mai oblidaran. 7 Televalencia i Vive las Fiestas t’ho oferiran en directe.

Els Cotxes d’Època. Les Falleres Majors i les seues Corts d’Honor, arriben a l’Exaltació amb cotxes antics, que les traslladen des de l’Ajuntament de València fins al Palau de Congresos. Les components de les Corts d’Honor, viatgen de dos en dos, en parelles, i les Falleres Majors de València, van acompanyades pel Regidor de Festes i Cultura Festiva i el seu mantenidor/a.

La Veu en Off de les exaltacions, la posa Rafael Martí Monforte, faller de la falla Ángel de l’Alcázar-José Maestre, més coneguda com la falla “El Cid”.

La Salutació

La salutació de les Falleres Majors de València. El dia de l’Exaltació serà la primera vegada que nostres màximes representants saluden amb la banda oficial que les acredita.

Els maceros, són una figura que acompanya les Falleres Majors de València i a l’alcalde de la ciutat durant la desfilada i que aporten solemnitat a l’acte. El seu origen data del segle XV i la seua comesa no consistia únicament a iniciar les desfilades, sinó que oficiaven també de porters de sala en les festes oficials. Situats en el marc de la porta, havien d’anunciar l’arribada de la persona d’autoritat, fent callar als presents amb un colp donat en el sòl amb una maça de major grandària.

La família. És habitual veure a alguns membres de les famílies, amics, fallers de les comissions de les Corts d’Honor i les Falleres Majors participant de l’acte, ja siga durant la desfilada de les canastilles o portant les bandes, rams, insígnies de les protagonistes.
Festes germanades .

Festes Veïnes.A l’acte d’Exaltació acudeixen les Bellees del Foc d’Alacant, així com les Reines de les Festes de Castelló, i ofereixen una canastilla de flors a les Falleres Majors al ritme de “Rotllo i Canya” (himne de les festes de Castelló), i Les fogueres de Sant Joan” (himne dels fogueres de Sant Joan).

Primera ofrena a la Verge. Després de l’Exaltació de la Fallera Major Infantil de València les FalleresMajors i les seues Corts d’Honor es dirigeixen a la Basílica de la Verge dels Desemparats, i realitzen una ofrena les Falleres Majors de València tenen l’oportunitat de pujar al camarí de la Verge i besar el seu mantell.