Por qué celebramos el Día de la Madre: historia y origen de la fecha

La data en què se celebra canvia cada any i, a més, és diferent segons el país.El Dia de la Mare sempre té lloc en un dia diferent del mes de maig pel que no resulta estrany recórrer a Internet per a consultar la data correcta.

El Dia de la Mare se celebra el primer diumenge de maig a Espanya i en aquest 2022 ha coincidit amb el dia 1 de maig. Pocs països comparteixen la mateixa data a més d’Espanya, entre ells estan Portugal, Sud-àfrica, Lituània, Angola i Andorra.

Als Estats Units, Bèlgica, Brasil, el Canadà, Colòmbia i Itàlia, entre altres, se celebra el segon diumenge de maig; a França i Suècia l’últim diumenge de maig; i al Regne Unit i Irlanda el quart diumenge de quaresma.

No obstant això, que aquest dia se celebre a Espanya el primer diumenge de maig no sempre ha sigut així. Al llarg de la història han sigut nombroses les dates en les quals s’ha commemorat a les mares.

Des de quan se celebra el Dia de la Mare?

L’origen d’aquest dia es remunta a l’Antiga Grècia, quan es rendia honors a Rhea, la mare dels déus Zeus, Poseidón i Hades. Després, van ser els romans els qui van seguir aquesta tradició i la van denominar com la Hilaria. Amb l’arribada del cristianisme aquesta celebració honraria a la Mare de Déu. No obstant això, en 1854 el papa Pio IX va declarar el dogma de la Immaculada Concepció de la Santíssima Mare de Déu passant a celebrar-se el 8 de desembre.

Aquest costum es va mantenir fins als anys 60 quan Galerías Preciados va optar per celebrar-la al maig. La raó per a aquest canvi era seguir la tradició de països com els Estats Units o el Canadà. Allí la iniciativa havia sorgit en 1908 de Anna Reeves Jarvis, mestressa de casa que va realitzar una campanya per a oficialitzar la data.

Durant un temps, a Espanya es va estar celebrant dues vegades a l’any. Finalment, en 1965 es va establir el primer diumenge de maig com a data oficial per a commemorar la maternitat.