sillas

El cinturó de seguretat és l’element de seguretat passiva més eficaç dels vehicles i el que més vides ha salvat. L’Organització Mundial de la Salut en el seu informe La necessitat de cinturons de seguretat i sistemes de retenció infantil arreplega que l’ús d’aquests dispositius redueix la probabilitat de resultar mort d’aproximadament un 50%.

Per aquest motiu i perquè encara l’ús d’aquest dispositiu de seguretat no està generalitzat al nostre país, en 2018 (185 morts que viatjaven en turisme o furgoneta (23%) no feien ús del cinturó en el moment de l’accident), la Direcció General de Trànsit posa en marxa des de fins al diumenge 6 d’octubre una nova campanya de vigilància i conscienciació de l’ús del cinturó de seguretat i dels sistemes de retenció infantil.

A més dels controls que realitzen les policies de trànsit, la tecnologia ajuda també la captació del no ús d’aquest. La DGT continua avançant en desenvolupaments tecnològics de vídeo anàlisi per a la detecció de la no utilització del cinturó així com com de l’ús del mòbil al volant.

LA DIFERÈNCIA ENTRE LA VIDA I LA MORT

Encara que els dispositius de retenció no impedeixen que ocórreguen accidents, aquests juguen un paper molt important en la gravetat de les ferides patides pels seus ocupants en cas d’accident. A més, els usuaris que no ho porten cordat en el moment de la col·lisió representen la majoria de les víctimes mortals en accidents de carretera.

La creença que si el vehicle disposa de coixí de seguretat aquest ens pot salvar, és falsa, ja que aquesta bossa de gas no és eficaç si no es complementa amb la utilització del cinturó de seguretat, per la qual cosa tots dos sistemes estan pensats per a funcionar de forma complementària.

LA SILLITA, LA MILLOR ASSEGURANÇA DE VIDA DEL XIQUET

Però si l’ús del cinturó de seguretat és imprescindible per als adults, també ho és per als menors, ja que els sistemes de retenció infantil són dissenyats per a protegir als beus i als xiquets en cas de col·lisió, parada brusca, maniobra d’evasió o obertura de porta quan el vehicle està en moviment.

Un xiquet sense subjecció multiplica per 5 les possibilitats de patir lesions mortals o greus. A més, nou de cada deu lesions infantils greus o mortals s’haurien evitat si s’hagueren utilitzat sistemes de retenció.

La legislació espanyola obliga al fet que els menors d’edat d’alçada igual o inferior a 135 cm que es desplacen en vehicle, a més de viatjar amb el sistema de retenció infantil adequat a la seua talla i pes com la norma exigeix, hauran d’anar asseguts obligatòriament en els seients posteriors dels vehicles, excepte:

  1. Quan el vehicle no dispose de seients posteriors.
  2. Quan tots els seients posteriors estiguen ja ocupats per altres menors de les mateixes característiques.
  3. Quan no siga possible instal·lar en aquests seients posteriors tots els sistemes de retenció infantil.

Solament en aquests casos, els menors podran ocupar el seient davanter del vehicle, però sempre utilitzant el sistema de retenció homologat a la seua talla i pes.