Arriba el Nadal i els xiquets espanyols compten amb un enorme avantatge enfront dels d’altres països: ací els regals es reparteixen en dues dates, el 25 de desembre i el 6 de gener, que marquen l’arribada del Pare Noel i dels Reis Mags, respectivament.
La tradició espanyola convida a pensar que els Reis Mags tenen més adeptes que el vell barbut, però la globalització s’ha encarregat de difuminar aquest costum. A Espanya es combrega quasi indistintament amb un o amb uns altres, arribant a celebrar en la majoria de les ocasions l’arribada de tots dos.
No obstant això, coneixem en què consisteixen ambdues tradicions?
Pare Noel
La versió americana de la figura de Santa Claus va rebre la seua inspiració i el seu nom de la llegenda holandesa de Sinterklaas (una variant holandesa del nom de Sant Nicolás). Un grup de colons holandesos van portar aquella tradició a Nova Amsterdam (hui Nova York) en les colònies americanes del segle XVII.
Ja en 1773 el nom va aparèixer en la premsa estatunidenca com ”St. A Claus“, però va ser el conegut escriptor Washington Irving qui va donar als estatunidencs la primera informació detallada sobre la versió holandesa de Sant Nicolás. En el seu “History of New York”, publicada en 1809 sota el pseudònim de Diedrich Knickerbocker, Irving descriu l’arribada del sant a cavall cada vespra de Sant Nicolás.
La seua representació com un personatge gros, barbut i vestit de roig va nàixer després d’una il·lustració realitzada en 1870 pel dibuixant alemany-estatunidenc Thomas Nast sobre la base d’un poema de Clement Moore. Es creu que el seu creador es va basar en les vestimentes dels bisbes de velles èpoques per a crear aquest Sant Nicolás.
En 1930, Coca Cola va adquirir els seus drets i va començar a utilitzar-ho en els seus anuncis. Fins a aquella data no se’l va relacionar directament amb el color roig, així que va ser la marca americana de refrescos la que va patentar una de les seues característiques més reconegubles.
Els Reis Mags
De la mateixa manera que la Bíblia conta que els Reis Mags van donar regals al xiquet Jesús a Belém, ací es reparteixen regals entre els xiquets de tota Espanya tots els 6 de gener.
Tots coneixem com comença el ritual: el la nit del 5 de gener, abans d’anar-se al llit, els xiquets i xiquetes del nostre país posen una mica de llet i galetes al costat del pesebre o l’arbre de nadal per als Reis Mags i una mica d’aigua per als seus camells.
L’endemà, el 6 de gener, els xiquets es desperten i descobreixen els regals que han rebut en funció del seu comportament durant l’any. S’han portat bé? Muntons de regals. S’han portat malament? Carbó!
Durant aquest dia, a més, totes les famílies gaudeixen d’un Tortell de Reis (un pa farcit de fruites amb sucre gelat) i la persona que trobe el regal que s’amaga en el seu interior, una figureta o xicotet joguet, tindrà bona sort per a la resta de l’any.
L’origen de la figura de les seues tres majestats d’Orient es pot trobar en l’Evangeli segons Sant Mateu, encara que l’evangelista no parla en cap moment de monarquies i únicament al·ludeix a «uns mags d’orient». El concepte de «mag» en aquella època (el segle I) es referia als savis que es dedicaven a l’estudi dels cels, a l’astrologia, per la qual cosa té sentit que es parle que els tres anaren seguint una estrela per a guiar-se cap a Belém.