baskonia

Valencia Basket va fer-se en el seu segon triomf europeu a la complicada pista de Baskonia. El conjunt taronja va fer gala d’una gran actuació coral per tal de superar les dificultats que van sorgir en alguns moments del partit. Bojan Dubljevic va ser nomenat MVP del partit amb 11 punts i 21 de valoració. A la seua bona actuació es va unir la de Tibor Pleiss (15 punts, 18 valoració), Erick Green (15 punts, 17 valoració) i un notable Alberto Abalde, decisiu en el tercer quart (13 punts, 15 valoració).

L’entrenador Txus Vidorreta va començar el partit posant en pista el quintet format per Guillem Vives, Erick Green, Aaron Doornekamp, Will Thomas i Bojan Dubljevic. L’escorta nord-americà va obrir el compte taronja amb un triple encara que Diop i Shengelia mantenien per damunt al Baskonia en els compassos inicials. Green des del tir lliure i un triple de Dubljevic van donar el primer avantatge a l’equip taronja (4-8 min.4) encara que Timma va respondre ràpid amb un altre triple. Un ganxo de Dubljevic a passada de Doornekamp i dos tirs lliures de Green van servir per a posar el 7-12 abans de la segona falta de Will Thomas, la qual cosa va portar a Vidorreta a jugar amb Dubljevic i Pleiss junts. Valencia Basket va tancar la seua anella en les següents accions i els dos interiors es van combinar per a posar nou a dalt a l’equip taronja (que va usar el seu tercer equipatge gris en este encontre) abans que Erick Green haguera de retirar-se del partit per una lesió en el menovell de la mà dreta. Baskonia va retallar però un triple de Doornekamp va posar el 9-19 a dos minuts del final del primer acte. Vildoza i Shengelia van reactivar l’ofensiva baskonista però Rafa Martínez des del tir lliure i Van Rossom amb un triple van defensar l’avantatge visitant. L’aler valencià Josep Puerto va fer el seu debut en la Turkish Airlines Euroleague faltant 42 segons per a acabar la primera cambra, quan Pleiss amb quatre punts seguits posava el 13-28 amb el qual van acabar els primers deu minuts.

Pleiss va seguir fent mal baix l’anella i malgrat la cistella de Beaubois, un triple de Rafa Martínez va posar el 15-33 només començar el segon quart. Txus Vidorreta va parar el partit després de dues cistelles consecutives del Baskonia i encara que Pleiss va palmejar el tir de Abalde, un triple de Granger baixava l’avantatge visitant fins al 22-35. El base italo-uruguaià liderava la reacció local i va trobar en Beaubois el suport per a retallar un poc més abans de dos triples seguits de Abalde i Vives (26-43 min.15). Granger en una acció individual i un triple de Timma van donar una altra estirada per a Baskonia que Green va frenar amb un altre triple abans d’un mat de Diop. Erick Green es va inventar una cistella per a mantindre quinze a dalt al Valencia Basket, però Granger va tornar a assumir el protagonisme ofensiu per a posar acostar als seus a dotze. Dubljevic va anotar el fade-away però Shengelia encadene dues accions positives per a manar el partit al descans amb 39-50.

La segona meitat va començar amb un 2+1 i un mat en transició de Shengelia que van acostar a sis a l’equip local abans que Doornekamp haguera de retirar-se per un fort colp en el maluc dret i que els àrbitres sancionaren amb la seua quarta falta personal a Will Thomas. Beaubois des del tir lliure va posar el 46-50 abans que Abalde anotara la primera cistella taronja de la segona meitat amb un triple. Valencia Basket va millorar en defensa i la segona cistella seguida de Abalde va posar el 46-55 al pas per l’equador del tercer acte. Green des del tir lliure i un ganxo de Pleiss van retornar a l’equip taronja la desena d’avantatge malgrat els esforços de Granger, que feia mal anotant o assistint a un inspirat Shengelia. Doornekamp i un triple del capità Rafa Martínez van portar a Prigioni a parar el partit (50-64 min.28). La quarta falta de Pleiss li va donar una nova oportunitat a Hlinason en la recta final del tercer quart i Abalde va clavar el triple per a retornar els 16 d’avantatge, encara que Shengelia també va anotar el triple des de la cantonada per a deixar el marcador en 54-67 amb deu minuts per jugar.

El marcador no es va moure en els primers dos minuts de l’últim quart, amb l’excel·lent treball defensiu de l’equip, liderat en este aspecte per Abalde, equilibrant la falta d’encert valenciana. Dubljevic va trencar el paró amb un ganxo i un triple de Doornekamp després d’un tap del propi jugador canadenc posava el 54-72 amb un poc menys de set minuts per jugar. La defensa taronja va seguir ofegant al Baskonia i Van Rossom des del tir lliure va posar un màxim avantatge de vint punts amb cinc minuts per jugar. Shengelia va anotar la primera cistella baskonista de l’últim quart poc abans d’un 2+1 de Pleiss per a posar el 56-77. Diop i Green van intercanviar punts perquè el Valencia Basket entrara amb 20 punts d’avantatge en els últims tres minuts. Vildoza maquillava el marcador final amb un triple i dos llançaments de tir lliure per a tancar el partit amb el 63-80 al marcador.