El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, afronta les Falles de 2018 amb il·lusió i amb una agenda atapeïda. En una entrevista per a 7 Televalencia, ressalta tot el treball previ que s’està fent perquè siga una festa inclusiva i veïnal. A més apel·la a la consciència, al civisme i a la responsabilitat de tots els fallers perquè les Falles estiguen a l’altura de «la millor festa del món»

P. Com es presenten les Falles 2018?
R. Enguany anem a apostar per dues falles municipals que, en la línia de ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat, volen connectar amb el públic internacional i local. Amb una Falla infantil de Miguel H, que tracta el tema del Principito. Una falla que va a connectar amb un referent en la tertúlia infantil universal, l’any del seu 75 aniversari. I en la Falla Gran, anem a tenir a Okuda col·laborant amb els artistes valencians Latorre i Sanz. Okuda és un artista faller càntabre que té obres en tots els continents, que no para de treballar en grans exposicions i murals a tot el món, i que s’enfronta a un gran repte: treballar en un art efímer, urbà i popular com són les falles.

P. Crees que açò és positiu perquè les Falles siguen més internacionals?

R. Estic convençut de l’expectació que està generant Okuda en molts cercles de l’art urbà internacional, i estic convençut també que és positiu per als artistes fallers, perquè poden demostrar d’aquesta manera també la seua versatilitat, la seua capacitat de treballar en equip. Jo crec que és bé que dissenyadors internacionals s’interessen per alguna cosa tan nostre, tan propi com són les Falles.

P: Reyes Martí va a disparar en La Nit del Foc i en el Dia de Sant Josep. És una de les apostes que la dona siga protagonista de la festa?

R.  Efectivament, Reyes Martí, per mèrits propis, des de l’any 2001 està disparant en les mascletàs. L’any passat va entrar per primera vegada en la setmana fallera, sumant, a més, en la mascletà del dia 18 un gran castell de focs artificials. Enguany, per fi se satisfà la demanda del gran públic valencià, que vol veure a una gran pirotècnica en el gran dia de la nostra festa. Crec que també és important, efectivament, que donem passos per a visibilizar, en espais tradicionalment associats a les figures masculines, la gran capacitat que tenen també les dones. En aquest cas, ningú discutirà la vàlua de Reyes Martí. En definitiva, en tots els àmbits fem visible a totes aqueixes dones que són, per cert, la majoria de la societat i la majoria, també, del cens faller.

P. Pere Fuset, a nivell personal, com afronta el Dia 18?
R. Amb il·lusió. Ara mateix amb molt treball perquè les Falles no vénen soles, cal preparar-les. Són molts dies de treball preparant els actes, preparant els permisos, amb aquest gran equip de funcionaris per a tot isca ben i tenint dues premisses bàsiques.  La primera que siga una festa per a tots, prevalent la convivència. L’any passat vam aconseguir reduir en un 62% de les queixes veïnals, i crec que açò és important. Seguim treballant perquè siga una festa molt inclusiva i que siga una festa veïnal. Al cap i a la fi, els fallers som açò, veïns que paguem la nostra quota per a fer la nostra festa. I d’altra banda, la seguretat, que ens preocupa a tots. Vull apel·lar a la consciència, al civisme i a la responsabilitat de tots els fallers perquè estiguem a l’altura de les circumstàncies, perquè cap amenaça ens haja d’amargar la festa. Per a açò és important que prenguem consciència de la prevenció i estiguem atents a les recomanacions que ens donen els cossos de seguretat.

P. I finalment, quines esperes del món faller?
R. Esperem ser capaços, una vegada més, de demostrar la nostra força, la nostra diversitat, la nostra gran pluralitat. Som el major teixit associatiu d’aquesta ciutat… traguem múscul, que ens mirem a l’espill amb orgull dient que som fallers i que estem fent la millor festa del món, perquè és la més completa, és el major festival d’art urbà en el carrer. A més, gratuït i per a tot el públic.