Naix una rata topo pràcticament immune al càncer

Els rosegadors més longeus en arribar als 30 anys de vida, alguna cosa excepcional per a un mamífer

rata longeba

En Bioparc València neix una ventrada de Rata topo nua, el raríssim mamífer que pràcticament és immune al càncer. Aquest rosegador és objecte de la recerca científica per la seva increïble longevitat, altíssima resistència a desenvolupar tumors i, a més, és de sang “freda i calenta” i és l’únic mamífer que es comporta com els insectes.

Aquest rosegador és únic entre els mamífers pel seu especial metabolisme. Són els rosegadors més longeus; aconsegueixen els 30 anys de vida, alguna cosa excepcional per a un mamífer tan petit. El càncer té una incidència mínima en aquesta espècie; posseeixen un gen especial, el p16, que impedeix el creixement desordenat de les cèl·lules i el desenvolupament de tumors.

Tenen una forma de vida “eusocial”, similar a la d’alguns insectes com a formigues o abelles. La vida de la colònia està governada mitjançant mecanismes químics, on només existeix una femella reproductora, la “reina”, i d’un a tres mascles reproductors o “zánganos”. La resta dels individus de la colònia són estèrils i formen part de la “classe treballadora”, bé com a “criats”, “sapadors” que caven els túnels i “soldats”.