Els partits volen “racionalitzar” el debat de l’estat de la Comunitat

Demanen que es limite la presentació de propostes, a lo que el PP s'oposa.

29
cortes

Els grups parlamentaris de Les Corts volen fer “més racional” el debat sobre li estat de la Comunitat encara que existeix la complicació de la limitació de presentació de propostes per a aconseguir la unanimitat que es necessita.

Així ho han plantejat les diferents formacions després de la Junta de Portaveus, que tornarà a reunir-se el divendres després del ple extraordinari per a convalidar el decret llei de plurilingüisme del Consell, i intentar cercar un consens de cara a la celebració del debat la setmana vinent.

Existeix un acord del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans per a limitar la presentació de propostes de resolució i deixar 24 hores entre la seua presentació i el seu debat amb la finalitat de que els diferents grups puguen analitzar-les, però el PP es nega al fet que es limite el nombre d’iniciatives a presentar.

La portaveu del PP, Isabel Bonig, ha afirmat que estan d’acord amb atorgar aqueix termini de 24 hores, però no recolzaran la limitació de propostes, doncs “el dret que tenen els diputats a controlar l’acció de govern forma part de la democràcia, igual que els serveis socials”.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha destacat que el PP és l’únic que es nega a retallar les propostes, i ha acusat a aquest grup de “fer xantatge” a la resta per vincular el seu suport a aquesta qüestió amb que s’habilitara el mes d’agost perquè el Consell els donara documentació que havien sol·licitat.

Mata ha dit que encara que l’acord podria adoptar-se per quatre grups parlamentaris, no li agradaria que s’alterara l’ordenació d’aquest debat “sol amb una majoria” i prefereix que hi haja unanimitat, encara que entén que alguna vegada caldrà aplicar el sentit comú.

La diputada de Compromís Mireia Mollà ha destacat que aquesta qüestió es porta debatent des d’abans d’estiu i ha lamentat que el PP de nou s’haja volgut abstraure de regular millor aquest debat.

Des de Podem, l’exportaveu Antonio Montiel ha considerat necessari canviar el format d’aquest debat per a fer-ho “més racional i útil”, ja que, al seu judici, té “una regulació anacrònica” que impedeix aprofundir en els debats i que hi haja una connexió amb la ciutadania.

Podem s’ha mostrat partidari de deixar aqueixes 24 hores entre la presentació i el debat de les resolucions, i també de limitar-les, doncs encara que no està a favor de restringir drets, sí està en contra del “filibusterisme polític” i que s’utilitze la presentació de propostes per a provocar saturació.

Ciutadans també és partidari d’ampliar terminis i limitar propostes, ja que, segons el seu portaveu, Mari Carmen Sánchez, amb el format actual, en el qual es presenten més de mil propostes a la 1 o 2 del matí per a debatre l’endemà, ni els diputats són conscients a voltes del que estan votant.

En la Junta de Portaveus del divendres s’acordarà també la situació dels diputats no adscrits que van deixar Ciutadans i les seues possibilitats de participació en el debat dels dies 13 i 14.

Ciutadans rebutja que puguen forma grup i recorda que l’única possibilitat que contempla el Reglament dels Corts de forma un grup és per a aquells diputats d’un partit que s’escindeix de la coalició electoral a la qual pertanyia.