L’exhumació de la fossa de Paterna amb més d’un centenar d’afusellats

Amb aquesta se sumen ja vuit exhumacions que es realitzen en aquest camposant i la novena que es promou des de la Diputació de València.

fusilados

L’inici dels treballs d’exhumació dels afusellats durant l’etapa franquista ha arrancat aquest dilluns 20 d’agost en el cementeri de Paterna. Els familiars de les víctimes recuperen així l’esperança perduda després d’anys lluitant per poder donar una sepultura digna als seus familiars.

La presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisime de la Fossa comuna 112 de Paterna, Carmen Gómez, ha subratllat que els familiars que jeuen aquesta fossa estan enterrats de forma “indigna” i es pretén recuperar els cossos i deixar-los on “han d’estar, amb els seus familiars al seu poble, d’on mai haurien d’haver eixit”, apunta.

En el cas de Carmen, ella té enterrat allí al seu avi Vicente Gómez, qui va ser afusellat amb 45 anys. El seu delicte: ser el primer alcalde democràtic del seu poble, Tavernes de la Valldigna. Així mateix, va anar l’alcalde durant tota la República i el president del Consell Gestor Municipal durant tota la guerra.

fusilados

Gràcies a les dades aportades pels historiadors, antropòlegs i arqueòlegs Carmen ha sabut sempre que les restes del seu avi van ser a parar ací, a la fossa 112 malgrat no haver-hi cap registre en el cementeri.

La regidora de Patrimoni Històric, Amparo Jover, ha assistit a l’obertura de la fossa i ha adonat del resultat de la campanya d’identificació recolzada pel consistori perquè aquells descendents dels represaliats pel franquisme s’inscrivissen en una base de dades municipal amb la finalitat de que se’ls pugueren realitzar proves d’ADN que permeten identificar les restes.