Alfafar rehabilitará l’Alqueria del Pi y será un centro de interpretación del arroz

L'edifici va ser construïda entre els segles XVII i XVIII i la seua funció era la de ser una explotació agrària situada en l'horta fèrtil del municipi.

109

Alfafar ha aprovat en el ple la recepció d’una subvenció per part de la Generalitat Valenciana dels fons europeus FEDER per a la realització de treballs de protecció, conservació i recuperació en l’Alqueria del Pi, considerada un be patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana, que possibilitaran la seua reconversió en centre d’interpretació de l’arròs i turístic.

La inversió serà d’un total d’1.126.913,74€ dels quals la Conselleria aportarà 465.666,84€ (el 50% del cost elegible) i la resta ho aportarà el **Ajuntament d’Alfafar.

L’Alqueria va ser construïda entre els segles XVII i XVIII i la seua funció era la de ser una explotació agrària situada en l’horta fèrtil d’Alfafar i representa la tipologia arquitectònica casa-pati-cambra mitjançant la tècnica de construcció de la “Tàpia Valenciana”.

Aquesta actuació a més de recuperar un dels edificis emblemàtics i històrics de la localitat i preservar la nostra història i identitat, possibilitarà la creació d’un centre d’interpretació de l’arròs i turístic a Alfafar des del qual s’orquestrarà l’activitat turística local, funcionant aquesta Alqueria com a “porta d’accés” a l’Albufera gràcies a la seua pròxima localització a la xarxa ferroviària i al Parc Natural de l’Albufera.

També contribuirà al desenvolupament del turisme sostenible posat que els usos proposats per a aquesta edificació afavoriran el transport net, l’alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient, amb un turisme que no ocasiona impacte sobre els processos ecològics naturals i que visibilitza i regenera les zones agrícoles i el patrimoni cultural i natural.

Des del centre partirà la ruta a peu pel centre històric d’Alfafar així com també la ruta ciclista que connecta la localitat amb l’Albufera. A més, també es fomentarà a la cohesió social gràcies a activitats i iniciatives amb escoles, associacions, negocis… que promocionaran els valors culturals i naturals.

La concessió d’aquesta subvenció és de molt bon grat per a l’Ajuntament posat que possibilitarà la consecució d’un dels reptes i també objectius del consistori que és treballar i recuperar part de la nostra cultura i identitat aprofitant-la per a difondre-la entre la ciutadania i turistes aconseguint un desenvolupament tant cultural, patrimonial, econòmic com a social en la localitat d’Alfafar