L’Ajuntament de Sagunt i la Generalitat Valenciana anuncien hui que l’antiga Nau de Tallers Generals del Port de Sagunt deixa de pertànyer a l’Estat i pansa a ser propietat de la Generalitat. Açò permetrà que la Nau, amb una superfície interior de 10.000 m2, passe a ser un espai cultural i artístic de referència després d’haver estat tancada 8 anys, com explicava l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, qui també assegurava que la idea és que la Nau de Tallers albergue l’obertura del Festival Sagunt a Escena de 2018 i la reestrena de l’obra de teatre La ciutat factoria.

L’acord es va tancar amb una permuta de terrenys i el pagament d’una quantitat per part de la Generalitat fins a completar el valor de taxació de la Nau. Les negociacions, en les quals han intervingut tant la Generalitat com l’Ajuntament de Sagunt, van arribar a bon port el 29 de desembre, últim dia hàbil de 2017, després d’un període de dos anys.

L’alcalde de Sagunt celebra la compra definitiva “d’este importantíssim element patrimonial de Sagunt després d’un llarg tira-i-afluixa”. Fernández diu estar “molt content i satisfet. Ha sigut un treball molt dur, de dia a dia, setmana a setmana que per a mi ha suposat un gran esforç i fins i tot desgast personal. Però quan les coses es treballen amb convicció i amb molta il·lusió al final es poden aconseguir”. A més, assenyala que la Nau “forma part de la nostra memòria històrica, de la memòria obrera, és un lloc on moltíssims treballadors s’han deixat la suor i alguns la vida i, evidentment, nosaltres no podíem de cap manera permetre que aqueix espai estiguera encara en mans de l’Estat. Se’ns va despullar del nostre patrimoni, però afortunadament hem salvat l’Alt Forn, ara la Nau de Tallers i la Nau de Recanvis, en la qual estem treballant per al museu”.

L’alcalde recordava que la nau, que fins ara era propietat de la SEPI (Societat Estatal de Participacions Industrials), va albergar unes inversions importantíssimes per part de la Generalitat, d’aproximadament 30 milions d’euros, i després de la seua utilització en 2001 per a la posada en escena de l’obra teatral Las Troyanas, va estar abandonada 8 anys, mentre la propietat seguia sent de la SEPI i les despeses les afrontava la Generalitat.

Per açò, Fernández ha afirmat que “jo, des del primer dia d’aquesta legislatura, vaig plantejar que ineludiblement havia de passar a ser propietat de la Generalitat, ja que la inversió era de 5 o 6 vegades el seu valor, com després s’ha demostrat. Jo plantejava des del principi que no podia haver-hi una solució que no fóra esta, perquè si no la Generalitat hauria fet malbé una quantitat importantíssima de diners”, rematava Fernández.

Quico Fernández ha afirmat que la Nau de Tallers “ha de ser no solament un patrimoni estàtic, sinó que ha d’albergar un ús important” i ha destacat que “la Conselleria de Cultura té reservada una partida de 400.000 euros per a resoldre xicotets problemes i que la Nau puga usar-se al més prompte possible”, segons li han informat des de la Generalitat.

Fernández ha destacat que esta adquisició arriba poc després que Sagunt haja sigut declarada Capital Cultural Valenciana i, a més, és el “colofó a la celebració del centenari de la siderúrgia, que ha reivindicat el nostre patrimoni industrial”. Per tant, per a l’alcalde, “esta ciutat de pedra i ferro es reforça amb esta nova gran notícia”.

L’alcalde també ha volgut agrair la seua implicació al president de la Generalitat, Ximo Puig, al conseller de Cultura, Vicent Marzà, i a la secretària autonòmica d’Hisenda, responsable de Patrimoni i presidenta de Parc Sagunt, María José Mira.

Finalment, Fernández ha apuntat que la recuperació de la Nau de Tallers, juntament amb el projecte d’obrir el port marítim a la ciutadania, suposarà “tornar a tindre un espai ciutadà de primera qualitat que serà un dels grans referents de la nostra ciutat”.