Consells per evitar sobresalts al volant

Les bateries són les principals protagonistes de les assistències en carretera, seguides pels pneumàtics.

volante

Ja està aquí l’estiu i l’època de vacances, en la que la majoria utilitzarà el cotxe per als seus desplaçaments. La DGT va calcular que durant els mesos de juliol i agost del passat any es van realitzar al voltant de 90 milions de desplaçaments de vehicles per carretera.

Per viatjar assegurances, sense sobresalts i gaudir dels merescuts dies de descans, és imprescindible comprovar l’estat del cotxe i realitzar la seua posada a punt. Segons l’últim Baròmetre d’Avaries del RACE, les bateries són les principals protagonistes de les assistències en carretera, seguides pels pneumàtics. Tant si ho revisa vostè o com si ho porta al taller especialitzat, aquests són els principals elements del nostre vehicle que no podem deixar de revisar:

PNEUMÀTICS

Ha de comprovar l’estat dels pneumàtics, incloent la roda de recanvi, el kit repara-burxades o les tipus runflat, segons l’equip del cotxe. El dibuix de la banda de rodadura ha de tenir 1,6 mm de profunditat mínima (establerta per la normativa), encara que molts experts aconsellen canviar-los quan baixi de 2,5 mm. Els flancs i la petjada no han de tenir corts ni desgastos irregulars. Verifiqui les pressions, i faci-ho sempre! amb els pneumàtics freds, sense haver rodat pràcticament (si no, deixi el cotxe parat almenys 5 minuts). Segueixi les recomanacions del fabricador i tingui en compte la càrrega del cotxe.

BATERIA

Si no està en bon estat pot portar-se una sorpresa desagradable en començar el viatge, en una parada en el trajecte o en moure’s en la seua localització vacacional. Comprovi que els borns estan ben fixats i que no hi hagi òxid sobre aquests (si és així, eliminar-ho amb un raspall metàl·lic). També miri en les bateries amb manteniment que el nivell del líquid sigui l’adequat, emplenant cada cel·la i comprovant que no existeixin fugides.

NIVELL DELS CIRCUITS

Tots els líquids hauran d’estar al seu nivell adequat, alguna cosa senzill de comprovar doncs tots els gots d’ompliment tenen una marca que indica el nivell màxim i mínim. Refrigerant, líquid de frens i adreça, de l’eixugaparabrisa o oli del motor, amb la seva vareta per comprovar el seu estat i nivell. Si va a comprovar-ho vostè mateix, sempre!, amb el motor aturat i en fred, i sobre una superfície plana que permeti un suport equilibrat.

LLUMS

Essencials per veure i ser vists durant la nit. I també en les hores de poca llum, ocàs del dia o a l’alba, quan el sol es troba molt baix. Totes les llums (enllumenat, intermitents…) han de funcionar i els fars han d’estar ben regulats en altura, tenint en compte la càrrega del cotxe. La pantalla de protecció del far ha d’estar neta perquè la llum sigui projectada amb la intensitat deguda.

SUSPENSIONS

Els amortidors s’encarreguen de mantenir el contacte de les rodes sobre l’asfalt constantment, absorbint les irregularitats de l’asfalt. Al final de la seva vida útil, normalment a partir de 75.000 km, augmentaran els moviments en corba, el cotxe obrirà més la seva trajectòria a la sortida d’un viratge, serà més sensible al vent, cabotejarà en les frenades, allargarà la distància i l’estabilitat en les frenades i en cas de pluja. Circumstàncies que s’agreugen si el cotxe va molt carregat.

FRENS

La substitució de les pastilles depèn de l’ús que fem del cotxe, pes i del tipus de pastilles i de conducció. A partir de 25.000 quilòmetres poden arribar al seu límit, sobretot les davanteres, que suporten molt més esforç. Els discos, amb un manteniment adequat de les pastilles i la seva substitució, poden durar tota la vida útil del cotxe. Encara que no sempre és així.

CLIMATIZADOR

No solament per confort, una temperatura inadequada augmenta la fatiga del conductor i el seu temps de reacció. La temperatura ideal està entre 22 i 24ºC. Convé comprovar la càrrega del gas i que no hi hagi avaries. També revisar i canviar el filtre de l’habitacle, per mantenir l’aire a l’interior en condicions òptimes, al resguard del pol·len i gasos exteriors.