Consells per a evitar i identificar un colp de calor en gossos

El Col·legi Oficial de Veterinaris de València recomana no passejar amb els animals en les hores de més calor per a evitar que patisquen danys en la seua salut.

La calor també afecta a les nostres mascotes i pot arribar a causar-los greus problemes de salut. L’Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de València (ICOVV) ha volgut emetre una sèrie de consells per a evitar que els nostres animals de companyia patisquen un colp de calor o hipertèrmia i perquè els amos reconeguen els símptomes i puguen actuar.

Les altes temperatures, un espai amb escassa ventilació i exposat a altes radiacions solars o la falta d’hidratació poden desencadenar un colp de calor en la nostra mascota. Els gossos regulen la seua temperatura de forma diferent als humans i ho fan a través del pantaix i la sudoració pels coixinets i les zones amb poc pèl. Per #això, des del ICOVV es recomana evitar eixir al carrer en les hores més sufocants del dia i posar sempre a la disposició del nostre animal aigua fresca i neta.

Els veterinaris valencians avisen que mai ha de deixar-se a un gos tancat en el cotxe, encara que es baixen les finestretes; així com en qualsevol espai reduït o poc ventilat. En a penes 10 minuts, l’animal pot patir seriosos danys per a la seua salut que poden implicar greus seqüeles i fins i tot la mort.

Des del ICOVV aconsellen prestar especial atenció a les races o animals més susceptibles de patir aquest tipus de malaltia. Els gossos més joves o d’edat més avançada es veuen més afectats pels colps de calor. També les races braquicefálicas, de morro camús, o els animals de pèl més fosc. A més, en cas que la nostra mascota patisca alguna malaltia, haurem de ser especialment cauts a l’hora d’exposar-la a altes temperatures i/o estrès.

Actuar davant els primers símptomes

Els primers símptomes del colp de calor en un gos són: mareig, feblesa, pantaix excessiu i apatia. Aquests signes poden donar pas al col·lapse o al desmai si no s’aconsegueix refredar al gos.

El Col·legi de Veterinaris de València recomanen acudir al veterinari davant la mínima sospita que nostra animal ha pogut patir una hipertèrmia. Com a mesures de primers auxilis els amos poden intentar traslladar al gos a un lloc amb ombra, perquè baixe la temperatura del seu cos, refrescar-li amb aigua, aplicant tovalloles xopades sobre el cos, i humitejar la seua boca sense obligar-lo a beure.

Els gossos gaudixen de la platja de Pinedo