Escena

El teatre, la dansa, la música i el circ tornen un any més de la mà amb la celebració del festival Sagunt a Escena. Este dijous arranca la 35 edició d’este programa que comença a les 20 hores amb una funció gratuïta i per a totes les edats a càrrec de la companyia Gran Circ Fele.

La cita d’esta nit arriba sota el nom ‘Pla, Pla & Cia. VK 331′, un espectacle protagonitzat per dos pallassos incansables: el Senyor Pla, un pallasso dinàmic, xicotet, surrealista i absurd i l’altre senyor Pla, que és tot el contrari, una mescla que tractarà de fer riure a cadascun dels espectadors.

Sagunt a Escena és un programa que porta més de tres dècades en el municipi del Camp de Morvedre gràcies a l’organització del propi consistori local així com l’Institut València de la Cultura i la Diputació de València.

El programa d’enguany compta amb un total de 26 espectacles, 11 dels quals es veuran en el Teatre Romano i 15 en els diferents espais de l’Off Romano, tal com informa la web de la corporació provincial.

Les entrades anticipades per als diferents espectacles estaran a la venda amb un 25% de descompte fins al 29 de juliol i també hi haurà promocions per a grups.

Programació per a escalfar motors

El Port de Sagunt acollirà la programació prèvia del festival del 25 al 29 de juliol. Durant els dos primers dies, els espectacles de carrer seran els protagonistes, amb un muntatge del Circ Gran Fele i una obra de la companyia de circ balear A tiro fijo.

L’obra de la companyia Passió per Sagunt, ‘La ciudad factoría’, es podrà veure del 27 al 29 de juliol a la Casa de la Cultura i tracta la història del port i la siderúrgia.

També hi destaca el seminari “Directoras frente a los clásicos”, que se celebrarà els dies 27 i 28, en què 12 dones vinculades a les arts escèniques reflexionaran en tres taules rodones sobre l’adaptació de figures mítiques i literàries a l’espai escènic. Un seminari que vol reunir la visió artística amb l’acadèmica i que comptarà amb noms com els de Carmen Portaceli, Magüi Mira o Inma Sancho, entre d’altres.

El festival s’inaugurarà de manera oficial el 31 de juliol en el context de l’Off Romà. A la Glorieta de Sagunt tindrà lloc l’espectacle de carrer ‘Aigua’, coproduït per l’IVC. Un muntatge que serà itinerant, ja que es podrà veure a Canet d’en Berenguer el 9 d’agost, dins de la programació del festival, i també en l’altra localitat que ocupa el títol de Capital Cultural Valenciana en 2018, Potries.

Serà també el moment per a inaugurar l’exposició exterior pel carrer de la pujada al castell del col·lectiu La tira de dones, amb el títol ‘El jardín de las delicias’, on es fa un homenatge al Bosch, i es podrà gaudir de la música cubana de Pancho Amat y el Cabildo del Son.

Actuación de Antígona.

Teatre Romà: ‘Antígona’, ‘Filotectes’, ‘Amazonas’ i ‘Fedra’

El Teatre Romà encetarà la programació l’1 d’agost amb ‘Antígona’, coproducció de l’Institut Valencià de Cultura i la companyia il·licitana La Ferroviària, amb Enric Juezas i Eloísa Azorín.

Entre els 11 espectacles programats al Teatre Romà de Sagunt, destaquen tres grans produccions de teatre clàssic, que també es veuran en els altres dos grans festivals escènics d’àmbit estatal, el Festival Grec de Barcelona i el Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida. Es tracta de ‘Filotectes’, amb Pedro Casablanc, Pepe Viyuela i Félix Gómez, que es representarà el 3 i el 4 d’agost; ‘La Amazonas’, interpretada per SilviaAbascal, Loles León i OliviaMolina, programada per al 17 i 18 d’agost, i ‘Fedra’, representada per Lolita Flores, Juan Fernández i Tina Sáiz.

El 2 de setembre es farà l’estrena de la versió en valencià de l’obra ‘Èdip’, produïda pel Teatre Romea, i serà l’encarregada de tancar la programació de Sagunt a Escena.

L’Off Romà

En els diferents espais de l’Off Romà es podran veure un total de 15 espectacles. El Centre Cultural Mario Monreal acull una programació íntegrament de producció valenciana. S’hi podran veure espectacles com una versió de titelles de ‘La Celestina’, a càrrec de la reconeguda companyia valenciana Bambalina Teatre Practicable (8 d’agost), última guanyadora del Premi MAX al millor espectacle infantil per ‘Kiti-Kraft’.

També s’hi representaran l’obra sobre les migracions ‘Los invitados’, del Colectivo Fracasadas (15 d’agost); ‘Classe’, de Teatrencompanyia i La Medusa, o ‘¿Qué pasó con Michael Jackson?’, una obra sobre la fama en l’era digital de la companyia La Teta Calva.

El Festival Internacional del Cante de las Minas portarà al Casino Vell del Port de Sagunt alguns dels guanyadors de l’edició 2018, que se celebra la primera setmana d’agost al municipi de La Unión, a Múrcia. Un espectacle molt especial, ja que hi ha un fort arrelament entre Sagunt i aquesta localitat murciana.

Els millors espectacles de circ es donaran cita a la pujada al castell de Sagunt amb els equilibris de l’obra ‘Ovvio’, de la companyia italiana Kolektiv Lapso Cirk; ‘Mira’t’, de Circ Pànic, que ens parla de la condició humana a través de les acrobàcies, i ‘Wake App’, dels granadins Zen del Sur, que combina dansa, percussió i acrobàcies.

Sagunt Menut

En aquesta edició, per primera vegada, Cultura de la Generalitat ofereix el servei Sagunt Menut, una iniciativa que facilita que els pares i mares assistisquen a les representacions teatrals de Sagunt a Escena, mentre els xiquets i les xiquetes gaudeixen d’una activitat didàctica.

Sagunt Menut es du a terme al Museu Arqueològic de Sagunt, de 9.30 a 01.00 hores, coincidint amb les representacions del 3, 4, 17, 18, 24 i 25 d’agost.

L’activitat està dirigida a infants de 6 a 12 anys i es podrà reservar en el moment de comprar les entrades als espectacles fins a completar l’aforament, de 20 places per sessió.