juego

AIJU ha presentat la 27 edició de la seua Guia 3.0 2017-18 centrada en les tendències de joguets i el joc compartit en Família. La guia, que a més d’estar impresa compta amb diferents Apps, és l’única que existix a nivell nacional avalada per institucions de consum amb estudis pedagògics i d’usabilidad.

Enguany ha comptat amb la participació de 39 grups d’empreses i fabricants que han estudiat 158 productes i rebutjat 17. La seua presentació ha tingut lloc dins de la II Edició del Preshow Joguets, organitzat per l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguets (AEFJ).

A més ha comptat amb el respatler de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, al costat del director d’AIJU, Manuel Aragonés.

Guia en formats digitals

Segons ha destacat el director d’AIJU, esta guia, que és un projecte finançat per l’IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial) “no està limitada únicament al paper sinó que compta amb altres formats digitals com la realitat augmentada, l’App AIJU Toy Finder per a mòbils o el canal de Youtube on es poden veure vídeos dels joguets que apareixen en la guia”.

Durant la presentació, s’ha posat l’accent en com el joc és el mitjà a través del com es pot fomentar una interacció familiar sana i valuosa per a crear llaços d’unió entre els seus membres. I els beneficis d’esta com la millora de la comunicació entre els membres de la llar, la fàcil expressió d’emocions, el reforç de vincles afectius o el desenvolupament de la confiança i l’autoestima.

A més, s’han explicat dades rellevants de les tendències de joguets i el joc en família de l’estudi realitzat a 600 famílies amb fills menors de 12 anys. Entre elles destaca com el 74% de les famílies afirma jugar amb els seus fills tots o quasi tots els dies. I els més destacats seguixen sent els jocs de taula, en el 65% dels casos, l’aire lliure en el 55%, les manualitats en el 52% i les construccions en el 25%, depenent de l’edat dels xiquets.

El joc en família es comparteix principalment amb pares i mares, en el 77% dels casos, amb els germans en el 64% i també amb els avis (30%), i els cosins (33%).

Preocupació per l’excessiva exposició a pantalles

Un dels assumptes que més preocupa a les famílies, segons ha subratllat la directora del departament de Consumidor Infantil i pedagogia d’AIJU, María Costa, és les hores que els xiquets passen enfront de les pantalles per les seues derivacions en riscos associats al comportament o desenvolupament dels xiquets.

Així, el 77% de les famílies declaren estar preocupades, molt en el 48% dels casos i moltíssim en el 29% per aquest assumpte. De fet, segons l’estudi més del 50% dels xiquets passen moltes hores davant d’aquests dispositius. Solament en el rang d’entre 1 i 2 anys, el mòbil és utilitzat de forma recurrent per a veure vídeos de dibuixos o cançons infantils.

La tablet és un dels elements més utilitzats entre els xiquets d’1 a 12 anys, sent, paradoxalment, l’ordinador el mitjà menys utilitzat.

En este sentit, María Costa ha explicat que “els pares i mares tenen un paper fonamental en ser els educadors i models d’exemple i imitació, ja que els xiquets repeteixen el que veuen fer als seus pares des de la més tendra edat i els estem mostrant una contínua utilització i sense límits d’aquests dispositius”.